Nieuwe analysetechnieken tonen verschil wilde en kweekzalm

27 november 2023 Redactie Vismagazine Pixabay

 

Dankzij nieuwe analysetechnieken kunnen onderzoekers op grote schaal onderscheid maken tussen kweekzalm en wilde Atlantische zalm. Behoort sjoemelzalm hiermee tot het verleden?

De prijs van wilde zalm ligt hoger dan die van kweekzalm en dat maakt zalm een aantrekkelijke vis voor fraude. Consumenten vandaag de dag zich veel meer bezighouden met waar hun eten vandaan komt en kiezen voor dieren die een goed leven hebben gehad. Dat maakt wilde zalm voor hen aantrekkelijker.

Voedingswaarde

Niet alleen qua leven zijn er verschillen tussen de twee zalmsoorten. Ook zijn er verschillen in voedingswaarde. Wilde zalm bevat meer omega-3 vetzuren en mineralen als zink magnesium, ijzer en kalium.

Onderscheid maken

Bij hele zalmen is het onderscheid duidelijk te zien. Kweekzalm heeft een roze/oranje kleur terwijl de wilde variant roder is. Dit komt door het verschil in voeding. Wilde zalm voedt zich met krill en schaaldieren die het antioxidant astaxanthine bevat wat de rode kleur veroorzaakt. Gekweekte zalm krijgen deze stof niet binnen. Daarnaast is de gekweekte zalm groter. Deze blijven doorgroeien omdat er altijd voedsel beschikbaar is. Bij zalmmoten is het veel moeilijker om dat verschil te zien. Hiervoor bestaan weliswaar diverse analysemethodes, maar deze zijn  niet geschikt om op grote schaal zalmen te testen. 

Onderzoek

In een nieuw onderzoek presenteert een groep internationale wetenschappers, onder andere van Wageningen University & Reseatch, de resultaten van een nieuwe analysetechniek die geavanceerde labtechnieken met slimme statistische tools combineert. Ze wisten hiermee 426 stukken zalm correct te analyseren en noemen de methode 100 procent betrouwbaar om onderscheid te maken tussen gekweekte en wilde zalm. De onderzoekers geloven daarom dat ze met deze nieuwe analysemethode sjoemelzalm kunnen uitbannen.

Bron: Food Chemistry/WUR

Altijd op de hoogte blijven?