Voedingsvezels in relatie tot gezondheid
PREMIUM
Op initiatief van Cosun Nutrition Center heeft recent een rondetafeldiscussie plaatsgevonden over voedingsvezels. Hier stonden diverse onderwerpen op de agenda, zoals effecten op het microbioom met daaraan verbonden gezondheidseffecten en de darm-hersen-as. Daarbij werd ingegaan op de stand van zaken en op nieuwe ideeën.
Voedingsvezels staan tegenwoordig volop in de belangstelling van wetenschappers omdat er steeds meer bewijs is voor gezondheidsvoordelen. Dat was voor de zeventiger jaren van de vorige eeuw anders. Toen sprak de voedingswetenschap over ‘ballaststoffen’ en werd voedingsvezel als een vervelend bestanddeel van de voeding gezien. Bij obstipatie moesten mensen, vooral diegene met gevoelige darmen, zo min mogelijk ballaststoffen consumeren. Nu is voedingsvezel een belangrijk onderdeel van een goede voeding, mede door het effect op het darmmicrobioom. Op basis van wetenschappelijk onderzoek heeft de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerd dat een verstoord darmmicrobioom samenhangt met verschillende darmproblemen zoals diarree, prikkelbare darm syndroom en obstipatie. Maar er zijn meer effecten van voedingsvezel op de volksgezondheid, zoals uit de rondetafeldiscussie bleek.