3D-foodproducten voor mensen met kauw- en slikproblemen

9 april 2024 Gastronology 3D Food Works
Gastronology 3D Food Works is gestart met de industriële productie van 3D-geprinte foodproducten voor mensen met kauw- en slikproblemen. De producten zullen onder de naam Dysphalicious op de markt gebracht worden en de eerste productiebatches gaan naar zorginstellingen en ziekenhuizen. 

Gastronology 3D Food Works heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de samenstelling en toepassing van 3D-foodproducten en naar de technologie om deze producten met behulp van 3D-foodprinters op industriële schaal te produceren. De 3D-foodproducten van Gastronology zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met kauw- en slikproblemen als gevolg van ouderdom of bepaalde ziektebeelden zoals ALS, MS of Huntington. De eerste productiebatches zullen worden geleverd aan de zorginstellingen en ziekenhuizen, die het komende half jaar ervaring opdoen met de toepassing van de 3D-foodproducten van Gastronology. 

3D-foodproducten

Gastronology verwerkt verse producten volgens speciaal ontwikkelde recepturen tot purees. Die purees worden vervolgens met 3D-foodprinters tot producten verwerkt, ingevroren en aan zorginstellingen en ziekenhuizen geleverd. Niet alleen is een hoge voedingswaarde en een goede smaakbeleving gegarandeerd, maar ook een hoge kwaliteit van de 3D-foodproducten, aldus Gastronology. Het hele productieproces voldoet daarbij aan de voedselveiligheidseisen die aan de voedingsmiddelenindustrie worden gesteld.  

“We zijn de afgelopen jaren door een intensief R&D-proces gegaan”, vertelt Peter Nieuwkerk, oprichter van Gastronology 3D Food Works. “De ontwikkeling van de 3D-foodproducten is complex, want de voedingswaarde, de geur, de smaak, de kleur en de vorm zijn belangrijke aspecten. Daarnaast moeten we letten op de samenstelling en de viscositeit, omdat de puree geschikt moet zijn voor het 3D-foodprintproces. Tenslotte mag de bereiding in de keuken niet ten koste gaan van de kwaliteit en de vorm van het product.” De recepten en ontwerpen van de 3D-geprinte foodproducten van Gastronology zijn ontwikkeld door SVH meesterkok Eugène Swalen. 

Capaciteit

De productie van de 3D-geprinte foodproducten is na een serie testruns tussen september 2023 en maart 2024 nu officieel van start gegaan. De huidige, in eigen beheer ontwikkelde productielijn heeft in de eerste fase een capaciteit van 700 kilo per dag. De ambitie van Gastronology is die capaciteit de komende jaren uit te breiden tot 2.500 kilo per dag; voldoende voor 15.000 mensen. 

Het huidige assortiment van Gastronology bestaat uit acht producten van aardappel en groente en wordt aangeboden onder de naam Dysphalicious. Ze worden vanaf medio april geleverd aan een aantal zorginstellingen en ziekenhuizen dat meewerkt aan een pilot-project, dat inzicht moet geven in de praktische bruikbaarheid van de producten in de zorg en de acceptatie en beoordeling door patiënten en cliënten.  

Gastronology 3D Food Works 

Het bedrijf uit Bergen op Zoom werd in 2019 opgericht door Peter Nieuwkerk met de ambitie om aantrekkelijk, lekker en gezond eten te ontwikkelen voor mensen met kauw- en slikproblemen. 

“Vaak krijgen zij eten aangeboden uit de blender of in de vorm van pasta’s en gels, dat er niet altijd aantrekkelijk uitziet, niet prettig ruikt en niet goed smaakt. “Wij vinden dat alle mensen recht hebben op gezond en lekker eten”, zegt Nieuwkerk. “Onze oplossing is specifiek bedoeld voor mensen die door ziekte, lichamelijke klachten of gebrek aan eetlust moeite hebben met eten of bepaalde voeding gewoon niet lekker vinden. Wij hebben de afgelopen jaren een aantal gezonde en voedzame producten op basis van aardappelen en verse groente ontwikkeld, dat dankzij 3D-foodprinting herkenbaar is en er bovendien bijzonder smakelijk uitziet. Daardoor wordt eten voor patiënten en bewoners van zorginstellingen weer een fijne beleving in plaats van een vervelende noodzaak.” 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?