Op 21 maart jl. vond de Schoolkantine Challenge plaats georganiseerd door Jong Leren Eten in samenwerking met het Voedingscentrum. Jongeren van meer dan 130 scholen streden om de beste duurzame en gezonde schoolkantinesnack. 

Leerlingen van het voortgezet- en beroepsonderwijs in Flevoland, Overijssel, Noordoost Gelderland, Noord-Brabant deden mee aan de Schoolkantine Challenge. Ze gingen aan de slag met het bedenken van een gezonde kantinesnack die voldeed aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. “Anders gezegd, de snack is lekker, betaalbaar, voldoet aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en is duurzaam,” aldus initiatief Jong Leren Eten op hun website. Naast het bedenken van de kantinesnack werden de leerlingen gevraagd een campagne op touw te zetten voor het promoten van de snack onder medeleerlingen.

Winnaars van de Schoolkantine Challenge waren leerlingen van het VMBO Almere uit Flevoland. Zij bedachten een volkoren pita falafel broodje als kantinesnack. 

Dag van de Gezonde Schoolkantine

De Schoolkantine Challenge vond plaats op de Dag van de Gezonde Schoolkantine georganiseerd door het Voedingscentrum. Op deze dag reikte het Voedingscentrum gouden of zilveren kantineschalen uit aan scholen die in de kantine voldoende producten aanbieden die binnen de Schijf van Vijf passen. Volgens het Voedingscentrum werkt momenteel 65 procent van de middelbare- en mbo-scholen aan het gezonder en duurzamer maken van hun kantine.

Tamara Coppenhagen, projectleider Programma Eetomgevingen binnen het Voedingscentrum, vertelt op de website: “Met de Dag van de Gezonde Schoolkantine zetten we alle deelnemende scholen extra in de spotlight. Deze scholen werken aan een gezonde en duurzame eetomgeving, waar leerlingen en studenten iedere dag leren wat gezond en duurzaam eten is. Ze zijn een essentiële schakel om jongeren gezond op te laten groeien, met oog voor de wereld.”

Bron: Jong Leren Eten

Altijd op de hoogte blijven?