Kwart van de jongeren heeft overgewicht

6 juni 2023 Redactie Voeding Nu Quinton Coetzee via Unsplash

Een kwart van alle jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar kampt met overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarvan heeft 7 procent ernstig overgewicht (obesitas). Ook het percentage kinderen met overgewicht is toegenomen.

Van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar had in totaal 17 procent in 2022 overgewicht. In 2014 was dit 15 procent. In de groep 18- tot 25-jarigen was de toename het grootst: van 21 procent in 2014 naar 25 procent in 2015. Het aantal jongeren met obesitas is gelijk gebleven.

Herkomst en opleidingsniveau

Herkomst, opleidingsniveau van de ouders en overgewicht bij ouders lijken een rol te spelen bij overgewicht onder jongeren. Zo komt bij jongeren met een herkomst buiten Europa overgewicht met 24 procent het vaakst voor. Bij jongeren met ouders die maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond komt obesitas drie keer meer voor dan onder kinderen met ouders die hbo of universiteit hebben afgerond. Ook bij kinderen met minstens één ouder met obesitas komt overgewicht vaker voor.

Beweging

Volgens het CBS voldoet de helft van de jongeren van 4 tot 25 jaar aan de beweegrichtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Een deel van de jongeren met (ernstig) overgewicht beweegt te weinig: 44 procent van deze jongeren voldoet aan de norm.

Bron: CBS

Altijd op de hoogte blijven?