Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

20 maart 2023 Redactie Voeding Nu

Volgende week geven 120 koks in het hele land een kookles in groep 6, 7 of 8. Door deze kooklessen leren kinderen in het hele land over smaak en eten. Ook leren ze hoe je gezonde producten in gerechten kunt verwerken.

Tv-kok Sandra Ysbrandy trapt af op maandagochtend 27 maart en geeft een kookles in groep 6 op de Prins Mauritsschool in Delft. De kooklessen van de andere 119 koks vinden plaats op maandagmiddag 27 maart, dinsdag 28 maart en woensdag 29 maart. In totaal doen ruim 3000 bovenbouwleerlingen van 120 basisscholen mee, waaronder ook scholen uit het speciaal onderwijs. Het is het vierde jaar dat Kok in de Klas van start gaat.

Weinig kinderen in de keuken

Kinderen zijn nog niet zoveel in de keuken te vinden, blijkt uit de nieuwste WUR-poll uitgevoerd in 30 basisschoolklassen. De helft van de kinderen die ondervraagd zijn helpt thuis af en toe met het klaarmaken van eten. De andere helft komt zelden in de keuken om te koken. “Dit terwijl je van eten klaarmaken meer leert dan koken alleen”, zegt projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR). “Door deze kookles leren leerlingen hoe je een gezond en smaakvol gerecht maakt maar ook vaardigheden als lezen, hygiëne, samenwerken en plannen.”

Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat jongens tussen de 4 en 11 jaar 99,4 gram groenten per dag eten en meisjes 104,2 gram. Dit ligt onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 100 tot 150 gram (tot 8 jaar) en 150 tot 200 gram (9-13 jaar). Tijdens de kookles leren de leerlingen hoe je verschillende gezonde producten kunt verwerken in een smaakvol gerecht.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Sandra Ysbrandy

Speciaal voor Kok in de Klas heeft tv-kok Sandra Ysbrandy een recept gemaakt: sushicups. Sushi is heel populair maar meestal niet zo gezond. Er zit veel suiker en zout in en weinig groente. Daarom heeft Sandra een gezonde sushi bedacht. In deze sushi zitten alle smaken: zoet, zuur, zout, bitter én umami. Het gerecht is dan ‘rond’. Na de pilot kookles reageerden kinderen met uitspraken als “Ik lust nu ook radijs!” en “Door smaken te combineren vind ik het ineens heel lekker!”

Kok in de klas live en online

Koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding aan de kookles gebruik maken van het lesmateriaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Wanneer leerkrachten, op een later moment, zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de online versie van Kok in de Klas. Deze is vanaf 27 maart beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen van WUR.

Altijd op de hoogte blijven?