Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

15 maart 2023 Redactie Voeding Nu

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedt het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.

Projectleider Heleen Schuit: “Jongeren brengen het grootste deel van hun dag door op school. Voor scholen is er dus een belangrijke rol weggelegd om te zorgen dat jongeren gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken tijdens schooltijd. Onze Adviseurs Eetomgevingen merken bij scholen veel bereidwilligheid om hun aanbod eten en drinken zo gezond mogelijk te maken of te houden.”

Door het tekenen van de Ambitieverklaring 2021-2025 laten scholen zien dat ze zich de komende jaren gaan inzetten voor een gezonde schoolkantine op basis van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Scholen die aan deze richtlijn voldoen, kunnen ieder schooljaar een Schoolkantine Schaal behalen. “Dit schooljaar hebben 733 van de 1830 (40%) middelbare en mbo scholen waar leerlingen eten en/of drinken kunnen kopen een Schoolkantine Schaal behaald (186) en/of de ambitieverklaring ondertekend (547)”, vertelt Schuit trots. “Met de Dag van de Gezonde Schoolkantine zetten we deze scholen extra in het zonnetje.”

Proeven van een Gezonde Schoolkantine

De Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen vertelt hoe scholen stap voor stap toewerken naar een gezondere en duurzamere kantine. Maar hoe ziet dit eindresultaat er dan uit wanneer je door een kantine loopt? Op de Dag van de Gezonde Schoolkantine laat het Voedingscentrum zien hoe een Gezonde Schoolkantine in verschillende fases eruit ziet. Ook vertelt gedragsexpert Sandra Klunder van het Voedingscentrum over het effect van de richtlijn op het keuzegedrag van leerlingen.

Leerlingen aan het woord

Wat vinden leerlingen nu eigenlijk zelf van een gezonde schoolkantine? Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de leerlingen het belangrijk vindt dat eten en drinken op school gezond is. Ze zien een gezond aanbod in de kantine als hulpmiddel om gezonder te kiezen. Leerlingen geven aan dat ze graag betrokken worden bij het gezonder maken van de kantine. Dit leidt bij hen tot een hogere waardering en een gevoel van eigenaarschap. En als het aanbod beter aansluit bij de wensen van leerlingen, is de kans groter dat ze in de pauzes niet naar de snackbar of supermarkt gaan.

Op naar een gezonde schoolomgeving

Buiten school zijn er vaak allerlei verleidingen. Bijna een derde van de leerlingen op middelbare en mbo scholen snackt en luncht in de pauze weleens buiten de schoolmuren. Schuit: “Voor een gezonde toekomst is het belangrijk dat ook rondom scholen een gezonde eetomgeving wordt gecreëerd. Dat kunnen scholen niet alleen, daarvoor hebben ze hulp nodig van onder andere de gemeente. Ook hierbij bieden wij vanuit het Voedingscentrum ondersteuning.”

Altijd op de hoogte blijven?