De ideale schoolkantine staat in Enschede

29 januari 2024 element5digital via unslpash
Het Zone.college in Enschede ontving dinsdag 23 januari de ideale Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum. De school voldoet daarmee aan de Richtlijn Eetomgevingen voor scholen met een schoolkantine die leerlingen gezonde voedingsmiddelen aanbiedt.

De Schoolkantine Schaal werd in 2013 door het Voedingscentrum in het leven geroepen en uitgereikt aan schoolkantines die leerlingen aanzetten om gezondere en duurzamere keuzes te maken. Denk daarbij aan volkorenbroodjes met gezond beleg en een rijk aanbod van groente en fruit. Er bestaat een zilveren, gouden of ideale schoolkantine schaal, voor schoolkantines waar respectievelijk 60, 80 of 100% van het aanbod bestaat uit gezondere keuzes.

Richtlijn Eetomgevingen voor scholen

Zone.college Enschede biedt groen onderwijs voor vmbo-leerlingen, mbo-studenten en medewerkers in de groene sector. Het Zone.college is momenteel de enige school in Nederland die een ideale schoolkantine heeft en daarmee volledig voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor scholen. De richtlijn geeft aan hoe scholen met kleine veranderingen hun schoolkantine en automaten gezonder kunnen maken. Naast het Zone.college werkt 64% van v(s)o- en mbo-schoollocaties die eten en drinken verkopen aan een gezondere schoolkantine.

"We zien dat veel scholen bezig zijn om hun kantines gezonder te maken”, vertelt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. “We zijn trots op elke school die stappen zet voor een gezonder aanbod en die we een Schoolkantine Schaal mogen uitreiken. Zone.college Enschede laat zien dat het mogelijk is om ook die laatste stap te zetten en het hele aanbod en de uitstraling van de kantine gezond te maken."

Meer informatie over de Schoolkantine Schaal en de Richtlijn Eetomgeving voor scholen vind je op de website van het Voedingscentrum.

 

Altijd op de hoogte blijven?