Voeding in de media – week 43

28 oktober 2022 Mirjam van Rijn

Klimaatnieuws, het welzijn van melkvee en het tekort aan Ozempic. Een greep uit de media, week 43.

Reza Bakhtali reist voor Telegraaf af naar het Oostenrijkse Stiermarken, op zoek naar culinaire toepassing van paddenstoelen. Florian Kogseder, chef, boer en mycoloog, plukt wilde paddenstoelen en kookt ermee op sterrenniveau. “Je kunt de zwammen duurzaam kweken, ze zijn gezond en het belangrijkste: heel erg lekker.”

“Creatief zijn met keukenafval levert verrassend veel lekkers op.” Twee bekende chefs geven op hbvl een handvol tips over zero waste koken.

EW Magazine: Interview met Birgit Dekkers, mede-oprichter van Rival Foods: “Ik wil dat mensen plantaardiger eten”

Partij van de Dieren trapt ‘Leidse eiwittransitie’ af tijdens jubileum. In Leiden heeft ze PvdD vier zetels: Fractievoorzitter Martine van Schaik: “We willen een Leidse voedselvisie opstellen. De stad doet nu nog niets op dit gebied.”

Op 26 oktober verscheen het State of Climate Action-rapport 2022, waarin veertig indicatoren worden getoetst aan het Parijsakkoord om opwarming van de aarde binnen 1,5 graad te houden. Volgens de onderzoekers zouden mensen in de ontwikkelde wereld maximaal twee keer per week vlees mogen eten om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen, schrijft het AD.

Nu.nl: Vogelgriep leidt voorlopig niet tot tekort aan eieren en kippenvlees.

De Dierenbescherming verwacht in 2023 een stijging in het aantal melkveebedrijven met Beter Leven-keurmerk. Sinds 2019 is het Beter Leven-keurmerk er ook voor zuivel. Naast aandacht voor natuur en milieu, wordt ook aandacht besteed aan het welzijn van de melkkoeien. De Fryske is het eerste A-merk dat het keurmerk mag gaan dragen.

“Stop het off-label voorschrijven van Ozempic” beveelt de FAGG Vlaamse artsen en apothekers. In verband met het beperkte aanbod vraagt het geneesmiddelenagentschap met klem om voorrang te geven aan diabetespatiënten. “Off-labelgebruik moet worden beperkt, zeker voor het gebruik bij de behandeling van overgewicht bij een BMI onder de 30.”

Altijd op de hoogte blijven?