Veel Nederlanders vinden etiketten op voeding onduidelijk

26 juni 2023 Redactie Voeding Nu

Vezels, eiwitten, (on)verzadigde vetten, koolhydraten en suikers: één op de drie Nederlanders vindt de informatie op etiketten van voedingsmiddelen onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van maaltijdbox Green Chef. Een op de drie Nederlanders geeft aan dat ze dan ook geen etiketten met voedingswaarden lezen. Bovendien heeft zestien procent moeite met het interpreteren van de informatie op voedingsetiketten.  

Een gemiste kans, vindt Green Chef. “Toegankelijke en betrouwbare informatie over gezonde voeding is belangrijker dan ooit. Dat wordt ook bevestigd door onderzoek van het CBS, waaruit blijkt dat overgewicht onder jongeren flink is toegenomen. Weten wat je eet is de eerste stap naar een gezondere leefstijl, en dat begint bij het lezen en interpreteren van voedingsetiketten.”  

Uit het onderzoek van Green Chef blijkt dat de helft van de Nederlanders behoefte heeft aan betrouwbare informatie over gezonde voeding. “De meest betrouwbare informatie die je kunt vinden, staat nu juist op de etiketten. Als je deze informatie goed kan lezen is het mogelijk om bewuste keuzes te maken die passen binnen een gezonde levensstijl. Bovendien val je hierdoor minder snel voor misleidende marketingtrucs.”

Tips van de diëtist

Diëtist Maartje Boot geeft 8 tips waar consumenten op kunnen letten bij het lezen en interpreteren van voedingsetiketten:

1. Ingrediëntenlijst: Deze is gerangschikt op volgorde van hoeveelheid, het eerste ingrediënt komt het meeste voor. Staat suiker bijvoorbeeld vooraan? Dan bestaat het product voor het grootste deel uit suiker. Het liefste is de ingrediëntenlijst bovendien zo kort mogelijk: hoe korter deze is, hoe minder bewerkt het product.

2. Portiegrootte: Controleer hoe groot de aanbevolen portie van een product is. De portiegrootte is een richtlijn met als doel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen en je voedingsinname in evenwicht te houden. Het komt echter voor dat een verpakking twee koekjes bevat, terwijl de portiegrootte maar één koekje is. Zo eet je al gauw het dubbele van de geadviseerde hoeveelheid.

3. Voedingsclaims: Kijk verder dan claims zoals ‘0% vet’, ‘light’ of ‘geen toegevoegde suikers’. Dit betekent namelijk niet direct dat het product gezond is. Fabrikanten compenseren regelmatig een lage hoeveelheid vet met meer suiker, of andersom.

4. Suikers: De hoeveelheid suiker in je eten houd je altijd liever in de gaten. In de ingrediëntenlijst heeft suiker namelijk veel verschillende namen, soms staat er gewoon ‘suiker’ maar andere voorbeelden zijn glucosestroop en oligofructose. Eigenlijk staat er dan: suiker, suiker, suiker en krijg je dus snel te veel binnen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert de inname van toegevoegde suikers te beperken tot maximaal 10 procent van je totale calorieconsumptie. Voor vrouwen komt dit gemiddeld neer op 50 gram, voor mannen is dit 60 gram.

5. Vergelijk producten: Producten die op het eerste gezicht hetzelfde lijken, kunnen in de ingrediënten veel van elkaar verschillen. Zo bevat de ene drinkyoghurt 0% vet, terwijl deze wel heel suiker bevat, en kan de andere drinkyoghurt met een beetje vet uiteindelijk toch gezonder zijn. Ook kunnen claims van vergelijkbare producten verwarrend zijn. Vaak heb je van havermout bijvoorbeeld een volkoren variant, terwijl havermout altijd volkoren is.

6. Voedingsstoffen: Wees je bewust van de voedingsstoffen die je uit voeding wil halen. Vergelijk vervolgens de voedingswaarden van verschillende producten. Kies bijvoorbeeld de crackers of pitabroodjes met de meeste vezels.

7. Zoutgehalte: Te veel natrium, of zout, is schadelijk voor je gezondheid. Vooral als je al een hoge bloeddruk hebt of gevoelig bent voor zout. Per dag wordt geadviseerd niet meer dan 6 gram zout te consumeren. Dit kan sneller gaan dan je denkt, bij kruidenmixen zie je bijvoorbeeld vaak dat zout het eerste ingrediënt is.

8. Calorieën: Het is goed om bewustzijn te krijgen van de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Over het algemeen wordt gesteld dat vrouwen gemiddeld 2.000 calorieën binnen moeten krijgen, voor mannen is dit 2.500. Als je op je calorie-inname let, is het handig om te weten hoeveel calorieën specifieke producten per portie bevatten.

Altijd op de hoogte blijven?