Vezelweetjes op Instagram helpt de jonge consument kritisch kijken

30 maart 2023 Flip van Straaten

Zo’n 1 miljoen Nederlanders kampt met darmproblemen. Het tekort aan vezels is een van de boosdoeners. Stichting Keep Food Simple lanceerde onlangs het platform @vezelweetjes op Instagram.

Door social media in te zetten, met duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie over vezels, hoopt de stichting dat de jonge consument bewuster kijkt naar zijn dagelijkse vezelinname.

Het account Vezelweetjes deelt nuttige informatie, tips, lekkere en makkelijke vezelrijke recepten en grappige plaatjes (memes) die jongeren aanspreken. Uit onderzoek blijkt dat de doelgroep 18 tot 35-jarigen het meest geïnteresseerd is in een gezonde leefstijl. Ze weten dat vezels belangrijk zijn voor het lichaam, maar verder dan ‘het is goed voor de stoelgang’ komen ze niet. Ook weet de doelgroep niet precies wat dan vezelrijke voeding is. Vezelweetjes deelt informatie over de vele voordelen van vezelrijk eten. Zoals het verlagen van het risico op type diabetes, bepaalde vormen van kanker en de positieve invloed op je stemming.

Flip van Straaten Flip van Straaten is de KFS eigenaar/regisseur van het project Communicatie over vezels, waaronder Vezelweetjes valt.

Wetenschappelijk onderbouwd

De interesse in gezonde voeding blijft stijgen. Maar door de overvloed aan informatie bestaan er ook misverstanden. Met name op social media bevinden zich veel zelfverklaarde experts, die kun kennis niet altijd kunnen voorzien van een wetenschappelijke onderbouwing. Toch trekken de platforms, met name Instagram, veel foodgeïnteresseerden.

Binnen Keep Food Simple stemmen wetenschappers hun verworven kennis af met communicatiedeskundigen. Om zo op een laagdrempelige manier de boodschap over te dragen: vezels zijn goed voor je en het is helemaal niet moeilijk om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram te komen. Met Instagram hoopt de stichting een gedragsverandering in gang te zetten.

30 tot 40 gram vezels per dag: het klinkt veel. Maar met een goed ontbijt, een gezonde lunch en een groenterijk diner ben je er al bijna. Zelfs koffie bevat vezels. De benodigde vezels haal je door dagelijks een portie uit vier productgroepen te kiezen: groente, fruit, granen en noten en zaden en pitten. Dierlijke producten bevatten geen vezels. Zo nu en dan kiezen voor een alternatief, zoals havermelk of een sojaburger, werkt dus in je voordeel.

Factsheet vezelweetjes

Variatie

Daarnaast informeert het account over het belang van de variatie in vezels. 30 gram haal je ook uit tien bananen, maar een gezonde darmflora bereik je door vezels uit verschillende productgroepen te halen. Elke groep bevat namelijk andere vezels met elk hun eigen nut en werking. Zo werkt inuline uit bijvoorbeeld de cichoreiwortel pas aan het einde van je darmsysteem, terwijl pectines een goede werking hebben op je immuunsysteem. Verschillende vezels zorgen voor een rijke bacteriële samenstelling. En deze bacteriën produceren stoffen die ingrijpen op belangrijke lichaamsfuncties.

Samenwerkingen

De stichting werkt samen met onder andere de Maag Lever Darm Stichting, de universiteiten van Maastricht en Wageningen, diverse restaurants en chefs. Daarmee hoopt de initiatiefnemer op een groeiend bereik en een algehele verandering van het eetpatroon van de doelgroep. Het Instagramaccount wordt kracht bijgezet met een landingspagina op www.keepfoodsimple.nl. Deze pagina bundelt alle weetjes, recepten en tips in een handig overzicht.

Over Keep Food Simple

Stichting Keep Food Simple zet zich in voor onder andere het optimaal benutten van agrarische grondstoffen. Dit moet leiden tot minder voedselverspilling en gezondere voeding. Meer informatie op www.keepfoodsimple.nl.
Volg @vezelweetjes via www.instagram.com/vezelweetjes.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?