Programma Baby Groente Tas ook van start in Gemeente Leiden

21 september 2023 Redactie Voeding Nu Daniel Thomas via Unsplash
Purmerend startte twee jaar geleden met de Baby Groente Tas en na groot succes mag de tas blijven. Om het programma verder uit te rollen is Stichting Baby Groente Tas opgericht. Gemeente Leiden is de eerste nieuwe gemeente die start in oktober 2023. Expert voeding en gedrag prof. Dr. Jaap Seidell: “De Baby Groente Tas zou in het standaard pakket moeten zitten dat een GGD of gemeente aanbiedt aan jonge gezinnen.”

Meer groente-inname is van groot belang om het risico op overgewicht, kanker en diabetes te verminderen. De eerste 1000 dagen van een baby zijn cruciaal voor smaakvoorkeuren en latere gezondheid. Maar veel ouders zijn onzeker over geschikte groenten en bereidingswijzen. De Baby Groente Tas helpt ouders bij deze keuzes en zet hen op de rit met vers koken.

Baby Groente Tas

De Baby Groente Tas wordt acht weken lang gratis thuisbezorgd bij baby’s vanaf 4 maanden en bevat wekelijks twee soorten groente, recepten, invriesbakjes en een staafmixer. Met behulp van deze tas kunnen ouders eenvoudig gezonde babyhapjes maken en invriezen. Zo heeft de baby een gezonde smaakontwikkeling en komen ouders in het ritme van vers koken voor het gezin.

Uit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van prof. Dr. Jaap Seidell blijkt: baby’s mét de tas eten vaker, gevarieerder en eerder groente dan baby’s zonder de tas. Ook na acht weken Baby Groente Tas blijven ouders de recepten koken. Het effect op variatie is aangetoond tot twee maanden na de laatste tas. In gemeente Purmerend schrijft 90% van de ‘eerste ouders’ zich in en is 94% van hen tevreden met de tas.

Landelijke uitrol

Stichting Baby Groente Tas is een non-profit organisatie en werkt samen met gemeenten, lokale groenteleveranciers en bezorgdiensten. De organisatie wil de Baby Groente Tas overal in Nederland beschikbaar maken en hiermee bijdragen aan de preventie van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. De Stichting is actief op zoek naar gemeenten en partijen die dit gezondheidsinitiatief samen landelijk willen uitrollen. De VNG is bekend met de Baby Groente Tas door hun deelname aan ‘Gemeentedelers’ en staat achter het concept.

Voor meer informatie over Stichting Baby Groente Tas en het innovatieve concept kunt u kijken op www.babygroentetas.nl of een mail sturen naar info@babygroentetas.nl

Baby groente tas

Altijd op de hoogte blijven?