Onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelden de ‘nijntje eet de regenboog’-methode waarbij kinderen spelenderwijs nieuwe soorten groente en fruit leren eten. Nu testen de onderzoekers de ervaringen met de methode.

De WUR-onderzoekers gaan de ervaringen onderzoeken van ouders die thuis gebruik maken van de ‘nijntje eet de regenboog’-methode: is die goed toe te passen in het dagelijks leven en hoe effectief blijkt het te zijn? De WUR-onderzoekers ontwikkelden de kleurrijke aanpak in samenwerking met Mercis, het rechtenbureau en de uitgever van de boeken van Dick Bruna. 

WUR geeft aan dat groente en fruit belangrijk zijn voor de gezondheid van een kind en de basis leggen voor een gezond eetpatroon later, maar dat veel kinderen in Nederland nog onvoldoende groente en fruit eten. Zo voldoet ongeveer 95 procent van de kinderen van vier tot elf jaar niet aan de aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheid groente. Zij eten gemiddeld minder dan de helft hiervan. Twee op de vijf kinderen haalt de aanbevelingen voor zowel fruit- als groente-inname (125-175 gram groente per dag en 1.5 stuks fruit voor kinderen van 4-8 jaar). Een gezond eetpatroon voorkomt veel gewichts- en (latere) gezondheidsproblemen bij kinderen. In 2018 tot en met 2021 had 12 procent van de kinderen van 2 tot 12 jaar overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht (obesitas), aldus WUR.

Het onderzoek

De ‘nijntje eet de regenboog’-methode werkt als volgt: iedere keer dat een kind een bepaalde kleur groente of fruit eet, mag hij een speciale ‘nijntje eet de regenboog’-sticker in die kleur op een bijgeleverde poster plakken. Zo eet het kind alle kleuren van de regenboog, net als Nijntje. 

De stickers zijn tussen 11 en 23 maart 2024 gratis op te halen bij Bruna- of ReadShop-winkels. De ‘nijntje eet de regenboog’-poster is HIER>> te downloaden. Ouders of verzorgers kunnen vervolgens bijbehorende vragenlijst invullen en daarmee deelnemen aan het onderzoek. 

De onderzoekers testten de methode eerder in klassen op verschillende basisscholen en zagen daar veelbelovende resultaten.

Altijd op de hoogte blijven?