Podcastserie - Op je Gezondheid: over de zin en onzin van onze gezondheid

22 januari 2024 Redactie Voeding Nu HUMAN
Vanaf 15 januari scheiden  presentator, schrijfster en kok Nadia Zerouali en journalist Elsie Vermeer in de nieuwe wekelijkse podcastserie Op je Gezondheid feiten en fabels over gezondheid. De eerste aflevering staat in het teken van gezondheid en de genen.

Het aantal gezondheidsclaims van influencers en coaches online neemt alleen maar toe. Maar wat is daarvan waar en wat is onzin? Hier willen Nadia en Elsie in de podcast Op je Gezondheid achter komen. In de podcast spreken zij met wetenschappers, dokters en andere experts over het thema gezondheid. Gezondheidsdilemma’s, misverstanden en nieuwe inzichten komen aan bod.

In hoeverre bepalen je genen je gezondheid

In de eerste aflevering, genaamd Een valste start?, draait het om gezondheid en de genen. Elsie brengt bezoek aan de spermabank van het Amsterdam UMC, waar nauwkeurig naar genen wordt gekeken. Elsie krijgt uitleg over de screening van een geschikte spermadonor. Denk aan testen op genetische aandoeningen. Ze hoort dat jaarlijks maar tien procent van de aangemelde spermadonoren goed door deze screening komt.

Nadia gaat in gesprek met Cisca Wijmenga, hoogleraar Humane Genetica, over hoeverre je gezondheid vastligt in je DNA. Wijmenga vertelt onder meer dat gevoeligheid voor chronische en ouderdomsziekten in het DNA vastgelegd kan zijn, maar dat omgevingsfactoren zoals leefstijl ook een grote rol spelen.

Vervolg

De tweede aflevering staat sinds vandaag online en belooft een gesprek met hooglereaar Tessa Roseboom over de eerste 1000 dagen van een mensenleven. Op je Gezondheid is wekelijks te beluisteren bij HUMAN via de gratis NPO Luister-app en de bekende podcastplatforms. 

 

Altijd op de hoogte blijven?