Onderzoek Amsterdam UMC: Vitamine C kan de hartfunctie verbeteren

17 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Vitamine C heeft een gunstig effect op de pompkracht van het hart, blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Helsinki.

Vitamine C-tekort kan leiden tot moeheid, kortademigheid, vocht in de benen en de longen en pijn op de borst, wat symptomen van hartfalen zijn. Hoe gezonder het hart, des te meer bloed de linkerhartkamer per slag wegpompt. Met de analyse werd onderzocht of toediening van vitamine C de pompkracht verbetert.

Meta-analyse

In de meta-analyse werden de resultaten van eerder uitgevoerde studies samengenomen. Uit de gegevens van zes onderzoeken met in totaal 246 hartpatiënten bleek dat door toediening van vitamine C de pompkracht met gemiddeld 12% toenam. De onderzoekers zagen in zes onderzoeken met 177 mensen zonder hartklachten dat de pompkracht gemiddeld 5,3% toenam. Het effect lijkt het dus grootst bij mensen die al hartproblemen hadden.

Het is niet duidelijk of een verhoogde inname van vitamine C effect heeft bij goed gevoede en gezonde mensen. De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar vitamine C en hartfalen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Bron: Amsterdam UMC

Altijd op de hoogte blijven?