CZ gaat vitamine B12-klinieken onderzoeken

19 juni 2023 Redactie Voeding Nu Diana Polekhina via Unsplash

Zorgverzekeraar CZ kondigt naar aanleiding van vragen van het programma Pointer een onderzoek aan naar de werkwijze van B12-klinieken. De zorgverzekeraar twijfelt of consulten van de B12-klinieken in Nederland nog wel vergoed moeten worden. Vorig jaar werden er zo’n 1.000 declaraties ingediend bij de verzekeraar.

In Nederland kun je terecht bij het B12 Institute in Rotterdam of bij de B12 Kliniek in Amsterdam en Barendrecht, voor een behandeling tegen vitamine B12-tekort. Maar hun werkwijze is omstreden, concludeerde Pointer in hun onderzoek. “Die kent geen wetenschappelijke grondslag, we weten niet of hun behandelmethodes werken of niet” zegt Henk Blom, Laboratoriumspecialist Klinische Genetica bij het Erasmus MC.

De B12 kliniek stelt diagnoses op basis van klachten in plaats van op bloedonderzoek, terwijl dat laatste de wetenschappelijke standaard is. Bij het B12 Institute in Rotterdam hanteren ze bloedwaarden om een tekort vast te stellen die veel ruimer zijn dan de standaarden die het Nederlandse Huisartsen Genootschap (de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen) gebruikt.

Volgens Nico Terpstra van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voldoet die werkwijze aan “alle criteria die wij bij de vereniging gebruiken voor kwakzalverij”. Hij vindt dat de klinieken dicht moeten: “Je praat mensen ziekten aan met diagnoses die gebaseerd zijn op drijfzand.”

Tabletten 

Ook is de manier waarop de klinieken hun patiënten behandelen omstreden. In bijna alle gevallen is een tekort namelijk goed te behandelen met B12-tabletjes die te koop zijn bij de supermarkt of bij de drogist. De klinieken zeggen dat injecties beter zouden werken bij een tekort. Maar volgens de huisartsen werken tabletten net zo goed als injecties.

Effectiviteit behandelingen

Internist Hajo Auwerda van de B12 Kliniek in Amsterdam heeft aan Pointer laten weten dat het klopt dat het niet wetenschappelijk is wat hij doet, maar gelooft wel in de effectiviteit van zijn behandelingen: “Ik heb een onderzoek gedaan onder mijn patiënten en daaruit blijkt dat 85% een betere kwaliteit van leven heeft gekregen na behandelingen bij mij.”

Het B12 Institute ontkent dat het niet wetenschappelijk te werk gaat en vindt het een kwalijke zaak dat het in media-uitingen verward wordt met de B12 Kliniek.  

Andere zorgverzekeraars gingen CZ al voor. In 2018 stopte het Zilveren Kruis met het vergoeden van de consulten bij de B12 Kliniek. Zorgverzekeraar ASR vergoedt de consulten van beide klinieken sinds begin vorig jaar niet meer.

De uitzending van Pointer was zondag 18 juni te zien bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.

Altijd op de hoogte blijven?