Gemeenten ontevreden over kabinetsaanpak honger op scholen

13 februari 2023 Redactie Voeding Nu

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het kabinet de kinderen die met een lege maag in de klas zitten onvoldoende helpt. Dat zegt VNG-woordvoerder Peter Heijkoop tegen het journalistieke onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). “Dit is een doekje voor het bloeden, er moet een structurele oplossing komen.” 

Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie, reageert bij Pointer op de hulp die is geboden nadat er in september een jongetje van 11 jaar onwel werd op een Rotterdamse school. Het jongetje werd niet lekker omdat hij al een paar dagen niet had gegeten. 

Na een mediastorm rondom het incident dienden VOLT en D66 een motie in om 100 miljoen euro vrij te maken uit de onderwijsbegroting om kinderen in armoede op school een maaltijd te geven. Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis schreven samen een plan voor de minister voor Onderwijs, Dennis Wiersma, om eten via de scholen bij kwetsbare kinderen te krijgen. Heijkoop vindt dat te weinig.

Bestaanszekerheid al jaren onder druk

In een interview met Pointer zegt Heijkoop dat hij blij is dat er eindelijk aandacht komt voor de ‘verdrietige situatie’ van deze kinderen, maar ook dat het probleem al jaren speelt en dat de aanpak te versnipperd is. “De bestaanszekerheid van gezinnen staat al jaren onder druk en daar betalen kinderen vaak de prijs voor.” Dat er nu 100 miljoen euro in een half jaar tijd moet worden uitgegeven op één specifiek onderwerp vindt hij geen oplossing. “Dit probleem zit in de structuur van ons stelsel. Dat kun je niet aanpakken met kortdurende programmaatjes, daar voelen we niet zoveel voor.”

Volg het Zweedse model

Heijkoop vindt dat het kabinet met de gemeenten en scholen om tafel moet om tot een structurele oplossing te komen. Het Zweedse model, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor het regelen van een gezonde schoollunch voor alle kinderen, kan wat hem betreft als basis dienen. “Bestaanszekerheid is wat de Nederlandse gemeenten betreft geen kwestie van links of rechts. Ik ken veel VVD-wethouders, die het hier volledig mee eens zijn. Dit gaat gewoon over het goede doen voor de kinderen van je gemeente en het bespaart ongelooflijk veel ellende en kosten.”

Minister Wiersma laat via zijn woordvoerder weten dat hij bezig is met de uitwerking van de motie van 100 miljoen. Of het kabinet structureel in gezonde schoolmaaltijden wil gaan voorzien, kan de woordvoerder niet zeggen: “Een visie volgt nog.”

Scholen bang voor extra belasting

Bijna de helft van de ouders zou de broodtrommel wel willen inruilen voor een gezonde schoollunch, bleek uit een eerdere peiling van Pointer en stichting Ouders & Onderwijs. Een peiling onder leraren samen met DUO Onderwijsonderzoek & Advies laat zien dat zij minder enthousiast zijn over een gezonde schoollunch, voornamelijk vanwege de extra belasting voor scholen.

Pointer is zondag 12 februari om 22:10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Altijd op de hoogte blijven?