Nieuwe IDDSI-maaltijden voor mensen met kauw- en slikproblemen

3 mei 2023 Redactie Voeding Nu Unsplash

Op 19 juni lanceert apetito een nieuw aanbod van maaltijden, bijgerechten en broodmaaltijden met een aangepaste consistentie. De producten voldoen aan de IDDSI-richtlijnen en zijn bedoeld voor mensen die moeite hebben met kauwen of slikken (dysfagie). 

IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) is een methode om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen, met als doel het eten en drinken veiliger te maken voor mensen met kauw- en slikproblemen. Bij het ontwikkelen van het nieuwe winVitalis-assortiment van apetito waren deze richtlijnen het uitgangspunt. Karin Oude Nijweme, diëtist bij apetito, vertelt daarover: “De IDDSI-richtlijnen geven duidelijke kaders waaraan de producten moeten voldoen. Bij ons nieuwe assortiment kunnen mensen er dan ook op vertrouwen dat de producten altijd dezelfde consistentie hebben. We bieden zowel glad gemalen maaltijden, bijgerechten en broodmaaltijden aan alsook fijn gemalen maaltijden. Dat correspondeert met IDDSI-niveaus 4 en 5.”

Betere eetlust

Wanneer er sprake is van dysfagie, is het door een verminderde eetlust vaak lastig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daardoor is er een groter risico op ondervoeding en een afnemende botsterkte en spiermassa. Juist om dat tegen te gaan, zijn de maaltijden van apetito teruggebracht in herkenbare vorm en hebben sommigen zelfs een optisch bak- en braadeffect. Karin Oude Nijeweme: “Je ziet echt wat je eet. Een aantrekkelijk uitziende maaltijd draagt bij aan de smaakbeleving en helpt de eetlust op te wekken. De kleur en vorm van de maaltijden zijn daarom heel belangrijk.” Dat geldt overigens niet alleen voor de maaltijden. “Mensen met dysfagie moeten de hele dag van eten kunnen genieten en niet alleen bij de warme maaltijd. Daarom hebben we ook gebak, salades en quiches ontwikkeld.”

Samenwerking met diëtisten en logopedisten

Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe winVitalis-assortiment heeft apetito met regelmaat contact gehad met diëtisten, logopedisten en andere zorgprofessionals uit het werkveld. “We vinden het belangrijk dat mensen met dysfagie goede zorg en dus goede maaltijden geboden krijgen”, aldus Karin Oude Nijeweme. “Dus proberen we zoveel mogelijk belanghebbenden via proeverijen, beurzen en congressen kennis te laten maken met deze producten.” Zorgprofessionals die benieuwd zijn naar de nieuwe IDDSI-maaltijden kunnen een proeverij op locatie aanvragen.

Over winVitalis en apetito

WinVitalis is een merk van maaltijdaanbieder apetito. Het winnen en behouden aan vitaliteit staat hierbij centraal. Naast winVitalis biedt apetito ook dineren à la carte maaltijden, losse maaltijdcomponenten en maaltijden speciaal voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven?