Bariatrische chirurgie geschikt voor mensen met HIV en obesitas

7 augustus 2023 Redactie Voeding Nu Unsplash

Sommige mensen met HIV hebben ook obesitas. Onderzoekers van het Radboudumc analyseerden of bariatrische chirurgie, waarbij de maag en/of darm wordt verkleind om de voedselinname te beperken, een geschikte procedure zou kunnen zijn. Over het algemeen blijkt het effectief.

Mensen met HIV kunnen net zo goed obesitas hebben als mensen zonder deze infectie. Dat kan alarmerend zijn omdat mensen met overgewicht en HIV over het algemeen een hoger risico hebben op ziektes als diabetes en een hoge bloeddruk dan mensen met overgewicht zonder HIV. Wanneer veranderingen in levensstijl en dieet niet leiden tot voldoende gewichtsverlies, is bariatrische chirurgie een optie.

Bariatrische chirurgie verandert de anatomie van het maagdarmkanaal, wat van invloed kan zijn op het metabolisme en de opname van medicatie. Daar was eerder weinig onderzoek naar gedaan. Leena Zino, David Burger en Angela Colbers van het Radboudumc onderzochten of bariatrische chirurgie bij mensen met obesitas en HIV effect heeft op gewichtsverlies, obesitas en controle over het HIV-virus.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 51 personen uit Nederlandse HIV-klinieken geanalyseerd. Na anderhalf jaar had 85 procent minstens 20 procent gewichtsverlies, wat als succesvol wordt beschouwd in de klinische richtlijnen. Ook zagen de onderzoekers bij de meeste mensen een duidelijk verbeterd lipidenprofiel, wat betekent dat ze een beter metabolisch profiel hebben. Het aantal medicijnen dat mensen met HIV gebruikten daalde na de chirurgie met de helft. Het aantal medicijnen dat werd gebruikt in relatie tot obesitas daalde bijna met tweederde. Volgens de onderzoekers is bariatrische chirurgie op basis van de resultaten een effectieve interventie voor mensen met HIV en obesitas.

Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases: Outcomes of bariatric surgery in people with HIV: a retrospective analysis from ATHENA cohort - Leena Zino, Ferdinand Wit, Casper Rokx, Jan G den Hollander, Mark van der Valk, Olivier Richel, David M Burger, Angela Colbers. 

Bron: Radboudumc

Altijd op de hoogte blijven?