Maximaal 10 uur per dag eten gunstig voor patiënten met diabetes type 2

17 augustus 2022 Redactie Voeding Nu

Uit recent onderzoek van Universiteit Maastricht blijkt dat volwassenen met diabetes type 2 gebaat zijn bij Time-restricted Eating (TRE). Een maximale voedselinnameperiode van 10 uur per dag lijkt gunstig als het gaat om het omlaag krijgen van hun bloedsuikerspiegel.

TRE is ook wel bekend als een vorm van intermittent fasting. Hierbij wordt de periode van voedselinname beperkt en een regelmatige cyclus aangehouden van eten overdag en langduren vasten in de avond en nacht. Onderzoekers Patrick Schrauwen en Charlotte Andriessen rekruteerden 14 personen met diabetes 2 voor de studie. De deelnemers werden geacht hun normale slaappatroon en fysieke activiteit aan te houden en ook hun voedselinname niet te veranderen tijdens het onderzoek. De insulinegevoeligheid, suikervoorraad in de lever en stofwisseling van de deelnemers werd gemeten. Daarbij zagen de onderzoekers dat de bloedsuiker, gemeten over meerdere dagen van 24 uur, consistent verlaagd werd door TRE.

Dieet

Tijdens TRE kregen deelnemers de instructie om hun normale dieet binnen een periode van 10 uur overdag te consumeren en na 18.00 uur niets meer te eten of drinken, met uitzondering van water, gewone thee of zwarte koffie. “Onze studie laat zien dat TRE een veilige en haalbare manier is om de suikerspiegel in volwassenen met type 2 diabetes te verbeteren”, zegt onderzoeker Charlotte Andriessen. “Ons onderzoek liet geen veranderingen zien op het gebied van de insulinegevoeligheid, de mitochondriële functie of de stofwisseling. Er zijn daarom meer en langere studies nodig om te onderzoeken hoe de bloedsuiker exact verlaagd wordt en of er op langere termijn ook nog andere gunstige gezondheidseffecten optreden.”

De studieresultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia.

Bron: Universiteit Maastricht

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?