Intermittent fasting in combinatie met sporten

13 maart 2024 Partner content
BEDRIJFSINFORMATIE | Met het oog op een gezonde levensstijl zien we dat steeds meer mensen de keuze maken om te kiezen voor intermittent fasting en daarnaast ook willen sporten. Maar is het verstandig om te sporten terwijl je ook aan intermittent fasting doet en waar moet je allemaal op letten? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je een hele hoop vragen hebt, zullen we in dit artikel niet alleen uitleggen wat intermittent fasting precies is, maar ook de do’s en don’ts met je bespreken voor het geval je deze beide met elkaar wilt combineren.

Wat is intermittent fasting?

Misschien heb je weleens van deze term gehoord, maar voor de mensen die het niet of niet helemaal kennen, leggen we het in het kort nog even een keer uit. Intermittent fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en periodes van eten. In plaats van diëten waarbij je continu je calorieën telt, richt intermittent fasting zich op de timing van maaltijden. Wat we vaak zien, is dat er wordt gekozen voor het 16/8 schema. Dat wil zeggen dat je gedurende de 8 uur mag eten en de overige 16 uur niet. Dit heeft allerlei voordelen, zowel mentaal als fysiek.

Voordelen van intermittent fasting

Nu  je weet wat het is, is het tijd de voordelen even uit te lichten. Intermittent fasting heeft namelijk allerlei voordelen voor je lichaam en ook je geest. Een van de belangrijkste voordelen is dat het gewichtsverlies bevordert. Tijdens de vastenperiode heeft je lichaam de kans om opgeslagen vetten als energiebron te gebruiken, wat resulteert in gewichtsverlies. Daarnaast kan intermittent fasting zorgen voor verhoogde insulinegevoeligheid, verbeterde focus en concentratie en een gezonder hormoonbalans. Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat valt reuze mee.

Hoe zit het met sporten?

Stel dat je voornemens bent om lekker te gaan sporten en je op het punt staat een nieuwe gietvloer in de garage te laten leggen, om daar je eigen thuis sportschool van te maken, dan is het wel prettig te weten of dit in combinatie met intermittent fasting verstandig is ja of nee. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel en dat is ja. Door te sporten tijdens je vastenperiode kun je het vetverbrandingsproces eigenlijk alleen nog maar extra stimuleren. Tijdens het sporten heeft je lichaam namelijk een grotere behoefte aan energie, wat het gebruik van opgeslagen vetten als brandstof bevordert. Dit kan resulteren in sneller gewichtsverlies en een betere fysieke conditie. Kortom, zeker de moeite waard dus als je nog sneller die overtollige kilo’s kwijt wilt.

Tips voor het combineren van intermittent fasting en sporten

Nu je weet dat je deze beide prima kunt combineren, willen we graag nog een aantal tips met je delen, zodat je het optimale uit jezelf en je lichaam weet te halen. Wat vooral belangrijk is, is dat je kiest voor de juiste sport. Door te kiezen voor iets wat je leuk vindt en ook bij je past, is het een stuk makkelijker vol te houden en heb je er ook plezier in. Dit heeft op de lange termijn natuurlijk ook een positief effect op je lichaam. Waar je wel even op moet letten, is dat je de trainingen en maaltijden goed plant. Stel dat je 16 uur niet hebt gegeten, dan is het verstandig om pas te gaan sporten nadat je een stevige maaltijd naar binnen hebt gewerkt. Je zult merken dat je dan veel meer energie hebt, waardoor je ook veel meer tot het uiterste kunt gaan.

Altijd op de hoogte blijven?