Vanaf 26 februari vindt voor de vijfde keer het evenement Kok in de Klas plaats. 120 Koks uit het hele land verzorgen dan een kookles aan ruim 3.000 bovenbouwleerlingen. In elke provincie in Nederland doen basisscholen, en scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, mee aan het evenement.

Tijdens de kooklessen gaan bovenbouwleerlingen onder begeleiding van een kok aan de slag met het snijden, mengen, garneren, bakken en grillen van groenten. De leerlingen leren van verschillende ingrediënten een gezond gerecht te maken. Daarna gaan ze natuurlijk het zelfgemaakte gerecht in de klas opeten. Kok in de Klas is onderdeel van Smaaklessen, een lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool.

Recentelijk verscheen een advies van de Gezondheidsraad om meer plantaardig voedsel te eten. Om het voedselpatroon te veranderen is het volgens de organisatie van Kok in de Klas belangrijk dat (jonge) consumenten meer leren over producten en zelf gaan koken. Een recente WUR-poll, uitgevoerd in 43 schoolklassen, toonde dat zeventien procent van de kinderen wekelijks meehelpt in de keuken. Projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR):“Tijdens de kookles zie je dat sommige kinderen geen ervaring hebben met koken. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om groenten te snijden, maar na een half uurtje koken met een echte kok voelen deze kinderen zich een hele chef!”

Nieuw recept

Elk jaar wordt voor het Kok in de Klas-evenement een nieuw recept ontwikkeld. Dit jaar is dat Olé Tabouleh, een salade met onder meer bulgur, groenten en ei, gemaakt in samenwerking met kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. De ingrediënten in het recept zitten in de Schijf van Vijf.

Ter voorbereiding van de kookles kunnen deelnemende koks en leerkrachten gebruikmaken van het materiaal, dat gratis te downloaden is via www.voedseleducatie.nl. Het materiaal is ook beschikbaar voor scholen die niet meedoen aan Kok in de Klas.

Organisatie

Kok in de Klas is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten en het Voedseleducatie Platform (VEP). Het VEP is een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap (WUR). Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit. Het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de aansturing van het Voedseleducatie Platform.

 

Altijd op de hoogte blijven?