Gezonde Smikkelweken 2023 gestart

18 juli 2023 Voeding Nu Stichting Spoony

De derde editie van Spoony's Gezonde Smikkelweken is gestart. Ruim 120.000 kinderen doen met zo'n 1.100 buitenschoolse opvanglocaties (bso's), ruim tweehonderd basisscholen en tien kinderdagverblijven (kdv's) mee aan dit nationale groenteprogramma. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Het doel van de Gezonde Smikkelweken is om kinderen al op jonge leeftijd een gezond voedingspatroon mee te geven. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken, van courgettecake tot bietenpizza's.

Te weinig groente

“In Nederland eet 85 procent van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten”, zegt Phaedra Mensen, oprichtster van Stichting Spoony. “Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat een op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.”

De aftrap

De kick-off van de Gezonde Smikkelweken vindt plaats in de tweede week van de zomervakantie op bijna elfhonderd bso-locaties door heel Nederland. De bso's ontvangen vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten, hieronder valt een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals ananas-tomaten, ontdekken. Dit jaar doen voor het eerst bso’s door heel Nederland mee. Om dat te vieren wordt in elke provincie, van Groningen tot Heerlen, de Gezonde Smikkelweken feestelijk afgetrapt met een kick-off op een deelnemende bso.  

Uitbreiding naar basisscholen en kinderdagverblijven

Dit jaar doen voor het eerst ook scholen en kinderdagverblijven mee. In samenwerking met Stichting Goeie Grutten is een Gezond Smikkelweken-lespakket ontwikkeld speciaal voor kinderen in groep vier tot en met zeven. Hierdoor staat bij ruim tweehonderd basisscholen (bijna allemaal gelegen in gebieden waar ondersteuning in sociaal en economisch opzicht van extra waarde kan zijn) educatie over gezonde en duurzame voeding centraal in de laatste drie weken van het schooljaar. Daarnaast wordt ook de Gezonde Smikkelweken Mini geïntroduceerd bij kinderen tussen één en vier jaar. Op die manier worden ook de allerkleinsten al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor gezonde voeding.  

“Het is geweldig om te zien dat er dit jaar zoveel kinderen meedoen”, reageert Mensen. “Zo kunnen we nog meer impact maken. Het laat bovendien zien dat er behoefte is aan leuke initiatieven die kinderen op een speelse manier betrekken bij gezond en duurzaam eten.”

Online platform

Alle kinderen die deelnemen via hun bso of school krijgen voor thuis ook een kook-en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Kinderen die niet naar de deelnemende bso's en scholen gaan, kunnen via het online platform toch gratis thuis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023.

Gezonde Smikkelweken

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en vele partners die zonder winstoogmerk meedoen.

Altijd op de hoogte blijven?