De rol van ouders bij gezond eet- en beweeggedrag van pubers

22 augustus 2023 Redactie Voeding Nu Pablo Merchan Montes via Unsplash

Het gedrag van moeders en vaders speelt een belangrijke rol bij gezond eet- en beweeggedrag van hun kinderen tijdens de puberteit. Hoe belangrijk dit gedrag van de afzonderlijke ouders is, verschilt bij zonen en dochters, blijkt uit een studie van epidemioloog Tanja Vrijkotte en haar collega’s van het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health. 

Tanja Vrijkotte en haar collega’s onderzochten het verband tussen de fysieke activiteit en het dieet van ouders en die van hun kinderen van 11 en 12 jaar. Over het onderzoek verscheen een publicatie in Eating Behaviours. Die laat zien dat er een verband bestaat tussen de lichamelijke activiteit van de moeder en die van het kind. Bij vaders bestaat dit verband alleen als ze een actieve rol spelen in de opvoeding.

Uit de studie blijkt ook dat er verbanden zijn tussen de kwaliteit van het dieet van de moeder en die van het kind en tussen het voedingspatroon van de vader en die van het kind. Dit verband was bij vaders en zonen sterker dan bij vaders en dochters. Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om vaders te betrekken bij onderzoek naar gezond eet- en beweeggedrag bij kinderen. Ook blijkt dat vaders in het bijzonder een actieve rol kunnen spelen bij het bevorderen van een gezond voedingspatroon bij hun zonen. 

ABCD-studie

De resultaten van dit onderzoek komen uit een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid van 8.000 in Amsterdam geboren kinderen, die vanaf het allereerste begin zijn gevolgd voor de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development). De kinderen worden gevolgd tot ze volwassen (25 jaar) zijn. Het doel van het onderzoek is te achterhalen welke factoren tijdens de vroege zwangerschap of in de eerste levensjaren van invloed zijn op de gezondheid van deze kinderen. De studie bestaat dit jaar 20 jaar.

Link naar de studie: Associations between parental and pre-adolescents' physical activity and diet quality: The role of parental child care involvement and child's sex

Bron: Amsterdam UMC

Altijd op de hoogte blijven?