Smakelijk!

1 mei 2023 Angela Jans

Gelukkig was ik als kind niet vaak ziek, maar áls ik het was, kreeg ik van mijn moeder steevast appelsap te drinken. Alleen dan, anders nooit. Het gevolg is dat ik dat spul tot op de dag van vandaag niet meer kan zien, laat staan drinken… Bah! 

Als ik denk aan voeding bij ziekte, het thema van deze editie van Voeding Nu, ga ik in gedachten onmiddellijk terug naar die momenten in mijn jeugd. Hoe verzin je het, vraag ik me nu af. Mijn moeder wist waarschijnlijk niet beter, sterker ze dacht vermoedelijk het juist goed te doen met een fruitsapje. 
Dankzij jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar voeding en gezondheid weten we nu wel hoe het beter kan. Al heeft het erg lang geduurd voor het besef echt doordrong dat juist patiënten in het ziekenhuis, gebaat zijn met lekker en gezond eten. Onder andere de Alliantie Voeding in de Zorg is er al vijftien jaar druk mee. 
Maar daar gaat het in dit thema zeker niet alleen om. Voeding bij ziekte gaat ook over het voorkomen van chronische ziektes door het consumeren van bepaalde stoffen. En over individuele verschillen in de effectiviteit van eetpatronen waarin de hoeveelheid van de macronutriënten (vetten, eiwitten, koolhydraten) is aangepast. Immers, niet iedereen boekt evenveel gezondheidswinst en/of gewichtsverlies met een low carb, mediterraan of vetarm dieet.
Verder een artikel over een studie die laat zien wat de effecten zijn van verschillende voedingspatronen als omnivoren, flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Plantaardig eten kan goed zijn voor het milieu, is het dat ook voor je gezondheid? Aan de WUR is het uitgebreid onderzocht en gemeten met behulp van de SFI-Traqq® app.
Daarnaast in dit nummer een interview met cardioloog Annemieke Jansen en haar zus Janine, grafisch ontwerper, foodfotograaf en keukenprinses. Samen schreven zij: Lekker & Belangrijk – cholesterol. Hierin staan heerlijke recepten van gerechten die volgens het tweetal niet alleen lekker zijn maar bovendien de gezondheid bevorderen. Ik zou zeggen: eet smakelijk! 

Altijd op de hoogte blijven?