Vitaminetest

6 februari 2024 Angela Jans

REDACTIONEEL #1 | Kom, dacht ik, laat ik in het kader van deze editie van Voeding Nu met als thema: Supplementen, eens een vitaminetest doen. Online gratis en voor niks, als je de fabrikanten die erachter zitten moet geloven. In ruil willen ze voor de uitslag wel graag mijn e-mailadres… En nee, ik slik tot nu toe helemaal niks. Wat? Niets, nada? Nee, niets. Ook geen vitamine D en geen collageen zoals een van mijn hardloopvriendinnen. Of magnesium, zoals twee andere vijftigplussers die me lief zijn. Eiwitshakes na het sporten zijn evenmin aan mij besteed.

De test komt tot de conclusie dat het helemaal niet zo slecht gesteld is met mij. Uiteraard valt er desalniettemin met behulp van supplementen best wat te verbeteren. Het advies: slik dagelijks een tablet magnesium en twee keer per dag een tablet multi vitamine. (Totale kosten: 2,26 euro per dag.) Waarom? De toelichting bij de uitslag: ‘Je bent een veelvuldig sporter. Wanneer je sport, scheid je meer magnesium uit via zweet waardoor je behoefte hoger kan zijn. Magnesium draagt bij aan de ondersteuning van honderden processen in het lichaam. Zo speelt het mineraal een rol bij het energieniveau, het functioneren van het zenuwstelsel, de gemoedstoestand en het behoud van sterke botten en spieren’. Zou het echt nodig zijn? Ik vroeg het aan professor Luc van Loon. Hij is duidelijk: de meeste mensen hebben geen supplementen nodig. Maar na operaties of (herstel) bij ziekten en zware krachttrainingen, kan het gebruik van bijvoorbeeld eiwitpoeder wel degelijk relevant zijn. Lees het complete interview met Van Loon vanaf pagina 8.

In dit nummer verder een artikel over de bijzondere rol van vitamine D en over een enquête onder amateursporters over het gebruik van eiwitshakes. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat een kwart tot een derde sportvoedingssupplementen gebruikt. De helft van hen heeft soms bijwerkingen als: hoofdpijn, slapeloosheid en maagklachten. Advies van het RIVM: ‘Het is belangrijk dat de basisvoeding op orde is voor je start met prestatie bevorderende vitaminen en supplementen, dat geldt voor sporters op elk niveau’. Mooi. Dat sluit perfect aan op de uitkomst van mijn test waarin ook stond: ‘Goede voedingsbronnen van magnesium zijn bananen, amandelen, groene bladgroenten, volkorenbrood, rauwe cacao en lijnzaad’. Daar ren ik voorlopig mijn rondjes op!

Altijd op de hoogte blijven?