Aanbod

18 september 2023 Angela Jans

REDACTIONEEL VOEDING NU #5 | Onze eetgewoonten worden beïnvloed door tal van factoren. Een daarvan is onze omgeving. Wat daar verkrijgbaar is aan voedsel, speelt een cruciale rol in wat we nuttigen en daarmee op onze gezondheid. Een ongezonde eetomgeving die wordt gekenmerkt door een overvloedig aanbod van ongezond voedsel met veel suiker en weinig vezels, grote porties en weinig aandacht voor kwaliteit, kan bijdragen aan overgewicht, obesitas en andere gezondheidsproblemen. Daarentegen kan een gezondere eetomgeving, waarin bijvoorbeeld het eten van groenten en fruit ongevraagd wordt gestimuleerd, bijdragen aan een evenwichtig dieet en een gezonder lichaamsgewicht. Immers, gemak dient de mens en het aanbod heeft invloed op de vraag.

In dit nummer van Voeding Nu besteden we ruimschoots aandacht aan verschillende onderzoeken die de invloed van de omgeving op ons eetgedrag onder de loep hebben genomen. Zo pleit epidemioloog Joreintje Mackenbach, universitair docent en onderzoeker aan VUmc, voor goed werkend beleid van de overheid. Nodig, stelt zij, “want de invloed van de voedingsmiddelenindustrie is veel groter dan wij ons realiseerden”. 

Aan de Onderwijsboulevard in 's-Hertogenbosch zijn vijf onderwijsinstellingen gevestigd. Om te zien wat de effecten zijn van interventies in de voedselomgeving, hebben studenten van de minor ‘Creating a healthy food environment’ van HAS green academy in het voorjaar van 2022 een baseline meting uitgevoerd over de vraag: hoe ziet de voedselomgeving van de Onderwijsboulevard er op dit moment (april-mei 2022) uit? Deze meting is onlangs herhaald. En wat blijkt? Het aantal aanbieders van fastfood, gevestigd binnen een kwartiertje lopen van de leslokalen, is in twaalf maanden tijd opnieuw toegenomen. De verleiding blijkt daarmee zo groot dat jongeren meer ongezonde producten bllijken te kopen dan ze zelf vooraf zeiden van plan te zijn. 

Het aanbod is een invloedrijke factor die ons eetgedrag en daarmee onze gezondheid enorm beïnvloedt. Door hier bewust aandacht aan te besteden zijn positieve veranderingen in de eetgewoonten teweeg te brengen om daarmee de gezondheid te verbeteren. We beginnen maar vast in dit blad. 

Altijd op de hoogte blijven?