Exposanten uit ruim zestig landen op Alimentaria & Hostelco 2024

6 februari 2024 pexels
Alimentaria&Hostelco, het toonaangevende internationale platform voor de sectoren voeding, dranken, foodservice en horeca-apparatuur, keert van 18 tot en met 21 maart 2024 terug naar de Gran Vía van Fira de Barcelona. Op deze editie zal het aantal internationale exposanten met 15 procent toenemen ten opzichte van de vorige keer, tot 900 buitenlandse exposanten naast 2300 Spaanse. Het evenement markeert de terugkeer van Aziatische bedrijven na de Covid-19 pandemie.

 

Net als in voorgaande jaren zal Italië opnieuw de internationale deelname leiden, met meer dan 50 bedrijven die 2.365 m2 beslaan, gesteund door het Italiaanse Agentschap voor Buitenlandse Handel (ITA-ICE) en de Italiaanse Kamer van Koophandel en Industrie voor Spanje, naast de regio’s Piemonte en, voor het eerst, Campanië.  Bovendien zullen kwaliteitsmerken uit het land, zoals het Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano en het Consorzio Parmigiano Reggiano en meer dan 30 bedrijven, hun eigen ruimtes hebben in de sectoren Interlact, Fijne levensmiddelen, Kruidenierswaren, Koffie, Bakkerij en Patisserie, Intercarn en Snacks, Koekjes en Snoepgoed.

Na Italië worden de grootste tentoonstellingsruimtes op Alimentaria&Hostelco 2024 ingenomen door Turkije (1.080 m2), China en Hong Kong (1.069 m2), Polen (981 m2 ), Portugal (796 m2), Frankrijk (561 m2), België (536 m2), Duitsland (514 m2), Nederland (421 m2) en Argentinië (379 m2). In de meeste gevallen is het aantal bezoekers en het aantal bedrijven gegroeid ten opzichte van het vorige evenement. Met name de deelname van de Verenigde Staten en Marokko zal naar verwachting ook aanzienlijk toenemen.

Volgens J. Antonio Valls, algemeen directeur van Alimentaria Exhibitions, kiezen bedrijven in de sector voor diversificatie van hun bestemmingsmarkten om de onzekerheid aan te pakken die de wereldeconomie de afgelopen jaren heeft geteisterd. In dit opzicht vormt Alimentaria&Hostelco 2024 het optimale zakelijke platform voor bedrijven uit de hele wereld om hun horizon te verbreden in Europa, Azië en Amerika."

 

Deelname Aziatische bedrijven stijgt, met China en Hong Kong aan kop

Aziatische bedrijven maken een sterke comeback

Op de komende Alimentaria&Hostelco zal de deelname van Aziatische bedrijven aanzienlijk toenemen, met name uit China & Hong Kong en Taiwan, die in 2022 afwezig waren vanwege Covid-19-beperkingen.
China zal negen grote gebieden bezetten met tientallen bedrijven die zijn gegroepeerd onder de China Chamber of Commerce For Import and Export of Foodstuffs (CCCFNA) in de gebieden International Pavilions, Expoconser, Snacks, Biscuits&Confectionery, Restaurama en Organic Foods. Taiwan zal zijn aanbod voor foodservice-professionals richten op de Restaurama-sector.

Thailand, Zuid-Korea, Indonesië en Japan zullen ook prominent aanwezig zijn en het aanbod van oosterse gastronomische producten aanvullen in hun respectievelijke landenhallen in het gebied van de Internationale Paviljoenen.

Grote importeurs

Alimentaria&Hostelco bereidt zich erop voor dat 25% van de bezoekers internationaal zal zijn en organiseert een uitgebreid uitnodigingsprogramma voor kopers om de zakelijke kansen te maximaliseren. Het programma heeft als doel om meer dan 2.200 importeurs, distributeurs, directeuren en inkoopmanagers van topniveau samen te brengen, waarvan meer dan de helft afkomstig is uit 80 verschillende landen.

De top 10 van prioritaire landen wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, Mexico, China, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea, gevolgd door belangrijke bestemmingen voor Spaanse export in Europa en Latijns-Amerika. Tot de bevestigde deelnemers behoren World Market en The Fresh Market (VS), Walmart Mexico, CitySuper (China) en Sodexo (VK).

Alimentaria&Hostelco, georganiseerd door Alimentaria Exhibitions - Fira de Barcelona, verwacht de aanwezigheid van ongeveer 3.200 exposerende bedrijven op een netto oppervlakte van 100.000 m2 verspreid over 7 hallen, bijna het gehele Gran Vía-terrein van Fira de Barcelona. De beurs verwacht ook meer dan 100.000 professionele bezoekers te verwelkomen en bevestigt daarmee haar status als het toonaangevende platform voor zakelijke promotie, internationalisatie en netwerken.

Coffee, Bakery & Pastry

Alimentaria & Hostelco is klaar om Coffee, Bakery & Pastry te lanceren, een nieuwe ruimte met zeer innovatieve producten op het gebied van koffie, brood en gebak, dankzij het aanbod van de belangrijkste deelnemende merken aangevuld met activiteiten geleid door vooraanstaande experts. Deze ruimte zal ook tot doel hebben om ontmoetingen tussen professionals uit de distributie-, retail- en horecakanalen te vergemakkelijken, de uitwisseling van kennis aan te moedigen, opkomende trends in de markt te populariseren en innovatie en netwerking in binnen- en buitenland te bevorderen.

Tal van toonaangevende merken hebben hun aanwezigheid in de nieuwe sector bevestigd. Naast de commerciële tentoonstelling zullen er in deze ruimte ervaringen worden georganiseerd zoals proeverijen en trainingssessies. De belangrijkste evenementen zijn onder andere de Spaanse finale van het wereldkampioenschap Napolitaanse pizza, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, en demonstraties door het bakkerijteam bestaande uit David Hernández en Roger Vilardosa, die Spanje vertegenwoordigden op de Mondial Du Pain 2023.

De trends die in deze nieuwe ruimte van Alimentaria & Hostelco te zien zullen zijn, zijn onder andere de groeiende vraag naar gezondere voeding en de voorkeur voor opties met minder suiker, vet, gluten en koolhydraten die fruit als zoetstof bevatten en de terugkeer naar traditionele recepten met biologische ingrediënten.

Altijd op de hoogte blijven?