Beursprogramma Alimentaria&Hostelco 2024

20 februari 2024 Partner content Alimentaria&Hostelco
BEDRIJFSINFORMATIE | Alimentaria & Hostelco, een internationale vakbeurs voor voeding, dranken, foodservices en horeca-apparatuur, vindt plaats van 18 tot en met 21 maart in de Gran Via van Fira de Barcelona. Het beursprogramma belicht uitdagingen voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie op het gebied van innovatie, digitalisering en internationalisering. De uitdagingen komen aan bod in ruim 350 sessies waaronder presentaties, rondetafelgesprekken, congressen en demonstraties.

Het inmiddels klassieke innovatie- en zakencentrum van de beurs, The Alimentaria Hub, zal meer dan 200 experts op het gebied van management, ondernemerschap en marketing samenbrengen. De debatten en presentaties richten zich op nieuwe markttrends, met de nadruk op duurzaamheid, gezondheid en wellness en internationalisering. Hoogtepunten zijn onder andere de sessies met chef-kok Ferran Adrià en voedingsdeskundige en influencer Carlos Ríos, de tentoonstelling van de 300 meest innovatieve producten van de show (Innoval), de oplossingen van 14 start-ups die een revolutie teweeg gaan brengen in de voedsel- en horecasector en het 14e Internationale Mediterrane Dieet Congres.

Daarnaast houdt de Spaanse Federatie van Voedingsmiddelen- en Drankindustrieën (FIAB) in The Alimentaria Hub een conferentie over innovatie met onderwerpen als de toepassing van kunstmatige intelligentie bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Het adviesbureau Lantern zal een presentatie geven over de tien sleutels tot succesvolle innovatie in een complexe omgeving en Innova zal de top 10 markt- en consumententrends voor 2024 presenteren. Eatable Adventures, een van de toonaangevende startup-accelerators in de sector, zal de groeiende investeringen in FoodTech in Spanje en Europa analyseren.

Volgens J. Antonio Valls, algemeen directeur van Alimentaria Exhibitions, "heeft Alimentaria&Hostelco zich in deze editie gericht op het programmeren van inhoud die maximaal interessant is voor professionals uit het horecakanaal, de productie, distributie en detailhandel, met als uiteindelijke doel waarde toe te voegen aan hun bedrijven. We willen dat het evenement een afspraak is om te leren, te delen, te ervaren en de grote uitdagingen en toekomstige trends van de sector te ontdekken".

Inzet voor het horecakanaal

Alimentaria&Hostelco 2024 zal een speciale aandacht geven aan het horecakanaal, gedreven door de gezamenlijke viering van beide evenementen. De Horeca Hub, Coffee, Bakery & Pastry Taste&Talks en Catering in Collectivities Meeting Point, drie gebieden voor de verspreiding van inhoud die specifiek gericht is op de catering-, foodservice- en horecasector, zullen hun debuut maken, naast drie andere die gericht zijn op de rest van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

De Horeca Hub zal ingaan op belangrijke thema's voor de toekomst van deze sector, zoals digitalisering, het aantrekken en behouden van talent en bezorging, en zal de nieuwste trends op het gebied van gastronomie, foodservice en horeca-apparatuur laten zien, met medewerking van gerenommeerde chef-koks en experts.

In deze nieuwe ruimte zullen meer dan 150 initiatieven plaatsvinden, waaronder kookdemonstraties, lezingen en wedstrijden. Deze omvatten showcookings door sterrenchefs als Joan Roca, Quique Dacosta, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Elena Arzak, Diego Schattenhoffer, Ramon Freixa, Álvaro Salazar, Xavier Pellicer en Rafa Zafra, die zich zullen richten op de "Smaak van het Middellandse Zeegebied", gebaseerd op de gastronomische traditie van de regio. Het zal ook het decor zijn voor prijsuitreikingen en wedstrijden zoals Chef van het Jaar, Ober van het Jaar en Beste Steak Tartaar. 

Digitalisering en innovatie zullen te zien zijn in de ruimtes waar samenwerkende robots worden tentoongesteld, producten en oplossingen die meedingen naar de Hostelco Awards en innovatieve projecten die finalisten zijn in de Food&Hospitality StartUps competitie.

In de congresruimte van Horeca Talks zal een reeks conferenties en rondetafelgesprekken worden gehouden over de uitdagingen waar de horeca voor staat en er zullen workshops worden georganiseerd door toonaangevende brancheverenigingen, zoals Marcas de Restauración; Foodservice Consultants Society International (FCSI); en AECOC, de Spaanse vereniging van fabrikanten en distributeurs.

Aan deze sessies wordt ook meegewerkt door onder andere de European Foodservice Summit (EFSS), de Spaanse Confederatie van Hotels en Toeristische Accommodatie (CEHAT), het Instituut voor Hoteltechnologie (ITH) en de Spaanse Confederatie van Hotel- en Cateringbedrijven.

Koffie, bakkerij en patisserie meesters

Het evenement heeft een nieuwe sector gewijd aan koffie, bakkerij en patisserie, met talloze proeverijen, demonstraties en presentaties door top patissiers, bakkers en barmannen, zoals Oriol Balaguer, Daniel Jordà en Enric Badia, samen met wereldkampioenen latte art Carmen Clemente en Manuela Fensore. De nationale finale van het wereldkampioenschap Napolitaanse pizza wordt ook gehouden. 

De show zal ook een exclusieve ruimte in verband met sociale en collectieve catering herbergen met een activiteitenruimte gericht op professionals uit dit segment van de industrie, waar het 6e Congres Collectieve Catering zal plaatsvinden.

De beste olijfoliën en biologische producten

De Olijfoliebar, een selecte ruimte voor zelf-geleidende proeverijen van ongeveer honderd Spaanse extra vierge olijfoliën (EVOO), zal opnieuw een van de meest populaire en aantrekkelijke gebieden zijn op Alimentaria&Hostelco. Dit jaar wordt het gesponsord door #alimentosdeespaña - dat de beste extra vierge olijfoliën van de 2023/24 campagne, toegekend door het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel, zal laten zien - en CaixaBank.

Ondertussen zullen er in de Organic Market & Trends area, met de steun van FIAB, een twintigtal sectorale activiteiten en commerciële presentaties plaatsvinden die gericht zijn op het potentieel van biologisch geproduceerde voedingsmiddelen.

Alimentaria & Hostelco, het succes van een unie

Alimentaria & Hostelco, georganiseerd door Alimentaria Exhibitions, een bedrijf van Fira de Barcelona, zal worden bijgewoond door ongeveer 3.200 exposanten, die 100.000 netto m2 en zeven paviljoens zullen bezetten, praktisch de hele Gran Vía van Fira de Barcelona. De beurs verwacht ook meer dan 100.000 professionele bezoekers te verwelkomen en bevestigt daarmee haar leiderschap als het belangrijkste platform voor zakendoen, internationalisering en netwerken.

Altijd op de hoogte blijven?