Woensdag 17 januari was de officiële opening van de Biobeurs, met sprekers als demissionair minister Piet Adema en directeur van Bionext Michaël Wilde. Zij keken onder meer terug op hoe het afgelopen jaar voor de biologische sector verlopen is en wierpen een blik op de toekomst. Daarmee lichtte Michaël Wilde ook het thema van de beurs toe: what’s next?. Met een gezamenlijke druk op een rode knop werd daarna de Biobeurs officieel met confetti geopend.
Streekplein
Wie de beurs bezoekt, stuit bij binnenkomst op een kleine cirkel van verschillende bedrijven, het streekplein. Hier kun je onder meer biologisch ijs proeven of kans maken op het winnen van een ecostoof, een slowcooker zonder stroom, door er een selfie mee op social media te plaatsen. Voorbij het streekplein kom je dan in een grote hal vol met stands. In totaal exposeren meer dan tweehonderd bedrijven op de beurs, waar je met geïnteresseerden in contact komt voor netwerking en kennisdeling.
Presentaties
Naast exposerende bedrijven staan er ook presentaties op het programma. Hoogleraar neurologie Bas Bloem deelt er zijn zorgen over de mogelijke link tussen blootstelling aan pesticiden en Parkinson. Waarbij hij de vraag stelt: hoe zorgen we dat dit verhaal de consument bereikt? Het antwoord is de Nationale Piskijker, een initiatief van de Robin Food Coalition. Zij stellen urinetesten beschikbaar voor het meten van de hoeveelheid glyfosaat in urine. “Schrik je van de uitslag? Dan raden we je aan een tijdje biologisch te eten en je dan nog een keer te laten testen. Blijkt de hoeveelheid glyfosaat afgenomen, dan mag je daar zelf je conclusies uit trekken", zegt initiatiefnemer Volkert Engelsman.
Ook in kleinere zalen vinden presentaties plaats. Zo geeft bakker Rene van der Veer van bakkerij de Veldkeuken uitleg over het in brood verwerken van tarwe-veldboonmeel uit mengteelt. Bezoekers kunnen vragen stellen, plakjes van het brood proeven en dan bepalen of je de veldboon nu wel of niet proeft.
Prijsuitreiking
‘s Avond was er voor de liefhebber een drie-gangen aanschuifdiner, uiteraard gemaakt van biologische producten. Ook vond de prijsuitreiking plaats voor het Biologische Product van 2024. Daarbij rolde biologisch geitenijs zonder geitensmaak van 'Happy Goats Goodness' ontwikkeld door Victor Boone en Lars Hoffmann als vakjurywinnaar uit de bus. De publieksprijs ging naar Edamame boontjes van Luna e Terra.