WKOF waarschuwt: ga niet op eigen initiatief een ketogeen dieet volgen

6 oktober 2020

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarschuwt kankerpatiënten niet op eigen initiatief een ketogeen dieet te volgen. Aanleiding hiervoor is het onlangs verschenen zelfhulpboek ‘Kankervrij’. Dit boek prijst het ketogeen dieet aan als effectief tegen kanker. Volgens het WKOF is deze positieve werking bij kanker echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen.

Volgens het WKOF beschrijft het boek ‘Kankervrij’ vooral de positieve kanten van het ketogeen dieet die vaak op dierstudies zijn gebaseerd. De risico’s van het ketogeen dieet vindt het WKOF onvoldoende aan bod komen. Voorbeelden van deze risico’s zijn een tekort aan voedingsstoffen, onbedoeld gewichtsverlies en complicaties. Volgens het WKOF geeft het boek een advies over het ketogeen dieet dat onvoldoende gebaseerd is op bewijs uit onderzoek bij mensen met kanker.

Onvoldoende bewijs

Het ketogeen dieet is een streng dieet met een minimale koolhydraat-inname. Volgens het WKOF zijn er weinig goede onderzoeken naar de effectiviteit en veiligheid van het ketogeen dieet bij kanker. Uitspraken en adviezen over het ketogeen dieet bij kanker kunnen volgens het WKOF daarom niet gedaan worden. Het volgen van het ketogeen dieet zonder begeleiding van een diëtist zou tot ernstige gezondheidsrisico’s kunnen leiden, waarschuwt het WKOF.

Het beste advies

Volgens het WKOF is een volwaardige voeding het beste voedingsadvies tijdens de behandeling van kanker. Een volwaardige voeding wordt gezien als een voeding die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden. Een zo goed mogelijke conditie geeft de beste kans om de behandelingen te kunnen voltooien en er zo goed mogelijk van te herstellen. Het WKOF benadrukt dat persoonlijk advies van een oncologiediëtist erg belangrijk is.

WKOF aan het woord

Dr. ir. Merel van Veen, Coördinator Voeding en Kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ‘Dat aandacht wordt gevraagd voor het belang van voeding en leefstijl bij kanker juichen we toe. Dit is een belangrijk onderwerp waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds continu mee bezig is. Maar voedingsadviezen geven zonder solide wetenschappelijke basis vinden wij onverantwoord. Wij adviseren iedereen die overweegt een dieet te volgen bij kanker, om dit eerst goed te overleggen met de behandelend arts en diëtist.’

Altijd op de hoogte blijven?