Structuur van voeding bepaalt eetsnelheid

20 juni 2023 Pixzolo Photography via Unsplash

De snelheid waarop we eten heeft vooral te maken met de textuur van voeding. Lise Heuven, PhD-student bij Sensory Science and Eating Behaviour en Food Quality and Design, onderzocht eetsnelheid en hoe te manipuleren is, en publiceerde daarover haar eerste paper.

De textuur van voeding bepaalt sterk hoe snel mensen eten. Zo doe je gemiddeld langer over het eten van een appel dan het eten van een portie appelmoes. In deze studie is gekeken naar het effect van de hardheid van individuele onderdelen van een pastamaaltijd en de toevoeging van saus op eetsnelheid. Proefpersonen kregen verschillende maaltijden voorgeschoteld met hard- of zachtgekookte pasta en wortel, met of zonder saus en verschillende combinaties daarvan. Het onderzoeksteam analyseerde per combinatie wat er gebeurde met het tempo van eten.

Het onderzoek toont aan dat eetsnelheid van een samengestelde maaltijd het gewogen gemiddelde vormt van de eetsnelheid van de losse componenten van de maaltijd. Er werd bijvoorbeeld langer gedaan over het eten van losse stukken harde wortel dan een samengestelde pastamaaltijd met harde wortel en zachte penne. Ook blijkt de toevoeging van saus de eetsnelheid ongeveer met 30 procent verhoogt.

In deze voorbereidende studie wilden Heuven en haar team testen hoe ze maaltijden kunnen maken die snel of juist langzaam worden gegeten. Uiteindelijk willen ze een grote studie doen waarbij gekeken wordt naar het effect van het tempo van eten op energie-inname over een periode van twee weken. Deze kennis kan toegepast om bijvoorbeeld de eetsnelheid bij mensen met overgewicht te verlagen, of juist de inname bij ouderen of jonge kinderen te verhogen middels de voedseltextuur.

Bron: Resource

Altijd op de hoogte blijven?