Pesticidensensor voor groente en fruit

8 februari 2024 Ilse Reus unsplash
Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo (USP) en de Federale Universiteit van Viçosa (UFV) ontwikkelden een sensor voor het meten van pesticiden. De sensor detecteert in een paar minuten de aanwezigheid van pesticiden op de schil van groente of fruit.

Bij het behandelen van gewassen met pesticiden komt een deel terecht in het milieu, zoals in het grondwater of op voedingsmiddelen. Mensen kunnen vervolgens in contact komen met deze resten, en dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Om de aanwezig van pesticiden op voedingsmiddelen te kunnen meten, ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit van São Paulo (USP) en de Federale Universiteit van Viçosa (UFV) een pesticidensensor. 

De huidige meetmethoden voor de aanwezigheid van pesticiden vraagt om dure apparatuur en heeft een lange analysetijd. De sensor van de Braziliaanse onderzoekers omzeilt deze problemen. Daarnaast is de sensor gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

Laboratorium testen

In het laboratorium testten de onderzoekers de werking van de pesticidensensor op verschillende groentes. De groenten werden bespoten met een mengsel van de bestrijdingsmiddelen carbendazim en paraquat. Dit laatste middel is in Europa verboden, maar in Brazilië nog niet. De sensor werd aangesloten op de schil van de groenten om de aanwezigheid van pesticiden te meten. Het bleek dat de hoeveelheid die de sensor signaleerde overeenkwam met de waarden van bestaande meetapparatuur.

Pesticiden wegwassen

Naast het testen van de sensor keken de onderzoekers ook naar het verwijderen van pesticiden door middel van wassen. Daartoe werden met pesticiden behandelde groente en fruit twee uur in een liter water gewassen. Het bleek dat meer dan tien procent van de pesticiden op de bladeren of schil van de gewassen groenten achterbleef.

Volgens de onderzoekers is de ontwikkelde sensor interessant voor onder meer boeren, toezichthoudende instanties en verkopers van biologische producten. De resultaten publiceerden de onderzoekers in Biomaterials Advances.

Bron: yumda

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?