Staart rivierkreeft veilig voor consumptie

23 november 2023 Redactie Vismagazine Vismagazine

Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag in Nederland. Vangen en opeten wordt vaak aangedragen als oplossing. Maar levert dit geen risico’s op voor de volksgezondheid vanwege mogelijke bodemverontreiniging? Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research blijkt dat het staartvlees veilig is voor consumptie, meldt Nature Today.

Rivierkreeften leven op de bodem van de rivier. Dit betekent dat bij bodemverontreiniging de dieren deze stoffen binnen kunnen krijgen. Zeker omdat ze lang leven waardoor de stoffen in het weefsel kunnen accumuleren. Daarom startte Wageningen Environmental Research een onderzoek.

Onderzoek Wageningen Environmental Research 

Op 22 verschillende locaties namen ze monsters van verschillende uitheemse rivierkreeften zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft en de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft. De onderzoekers analyseerden de monsters op de aanwezig van zware metalen, dioxines, pcb’s en PFAS en vergeleken deze met de Europese normen.

Verschil tussen kop en staart

De onderzoekers troffen deze stoffen inderdaad aan in de genomen monsters maar signaleerden wel een verschil tussen de kop en de staart van de rivierkreeft. De meerderheid van de metalen, dioxines, pcb’s en PFAS zaten in de kop, terwijl de gehaltes van het staartvlees bijna altijd onder de norm lagen. Slechts op één locatie werd deze norm overschreden.

Conclusie onderzoek

“Van de onderzochte rivierkreeften kan een persoon van 75 kilo wekelijkse een portie staartjes van respectievelijk 196 tot 645 gram consumeren, afhankelijk van de locatie waar de rivierkreeften vandaan kwamen. Omdat de gehaltes in het kopvlees doorgaans veel hoger zijn dan in het witte staartvlees maar het wel in recepten gebruikt wordt, verdient het sterke aanbeveling om ook tot een norm voor het bruine kopvlees te komen”, concluderen de onderzoekers in Nature Today.

Bron: Nature Today

Altijd op de hoogte blijven?