RIVM publiceert nieuwe editie Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

1 december 2023 Redactie Food Ella Olsso via Pexels

Vandaag, op 1 december, verschijnt de nieuwe editie van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Het RIVM zet hierin informatie over de samenstelling van ruim 2300 voedingsmiddelen en actualiseerde voor deze editie de voedingsmiddelengroep ‘Vleesvervangers en zuivelvervangers’.

Voor de actualisatie van ‘Vleesvervangers en zuivelvervangers’ analyseerde het RIVM de samenstelling van 33 voedingsmiddelen, zoals vegetarische burgers, vegetarische boterhamworst en amandeldrink, in een laboratorium. De overige producten in deze groep zijn bijgewerkt met informatie uit literatuur en van etiketten.

Nieuwe voedingsmiddelen

Aan andere voedingsmiddelengroepen in NEVO-online zijn ruim 100 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd. Dit gebeurde voor een groot deel op basis van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) die laat zien welke voedingsmiddelen belangrijk zijn in het Nederlandse voedingspatroon.

Naamwijzigingen brood

De namen van brood(producten) zijn aangepast aan het gewijzigde Warenwetbesluit Meel en brood. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om broden aan te duiden volgens deze wetgeving. De namen starten nu met de belangrijkste graansoort en bevatten de vermelding wit, bruin of volkoren. Zo is de oude naam ‘Brood krenten-,’ veranderd in Tarwekrentenbrood wit. Gebruikers van NEVO-online kunnen nog wel zoeken op de ‘oude’ broodnamen.

Niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2

Ook bevat NEVO-online nu gehaltes van 3 nieuwe voedingstoffen: niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2 (ergocalciferol). Het lichaam kan zelf niacine (vitamine B3) aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60) zijn berekend als er zowel een niacine-gehalte als een tryptofaan-gehalte aanwezig is. Door het opnemen van vitamine D2 zijn nu alle onderdelen van vitamine D beschikbaar.

NEVO-online

NEVO-online is een belangrijke bron voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek. Het is mogelijk om de dataset van NEVO-online te downloaden. Hierin staan naast voedingsstoffengehaltes ook bronvermeldingen en informatie over de beschikbare recepten. Alle informatie over het voedingsstoffenbestand is te vinden op deze webpagina. Denk aan een lijst met nieuw toegevoegde voedingsmiddelen, verwijderde voedingsmiddelen en de definities van de voedingsstoffen.  

Altijd op de hoogte blijven?