Onderzoek naar de leefstijl van Wageningse studenten

31 oktober 2023 Redactie Voeding Nu Toa Heftiba via Unsplash
Onderzoekers uit Wageningen gaan eerstejaars bachelorstudenten volgen om te zien hoe hun mentale en fysieke gezondheid zich ontwikkelen en hoe dat samenhangt met hun voeding en leefstijl. Nicole de Roos van Humane Voeding en Gezondheid is hoofdonderzoeker van het project.

De ambities voor het onderzoeksproject Wageningen Student Cohort zijn erg hoog, vertelt De Roos aan Resource. “We willen de deelnemende studenten tien jaar lang volgen, zodat we niet alleen een goed beeld krijgen van de gezondheid van de studenten maar ook van ziekten die zich mogelijk ontwikkelen.”

De Roos is met name geïnteresseerd in het eetpatroon van de eerstejaars studenten en het verschil tussen wat ze bij hun ouders eten en wanneer ze op kamers gaan. Ook vermoedt De Roos dat de studenten de eerste een à twee jaar wat aankomen in gewicht, waarna het weer zal afnemen of normaliseren. Verder is ze benieuwd naar de gevolgen van verschillende diëten, zoals vegetarisch, op de gezondheid.

Momenteel hebben tachtig eerstejaars zich aangemeld voor het onderzoeksproject. De onderzoekers willen graag naar de tweehonderd. De eerste metingen worden vanaf de eerste week van november gedaan, maar aanmelden kan nog tot het einde van die maand. De deelnemers krijgen in het eerste jaar een vergoeding. Meer informatie is te vinden op www.wageningenstudentcohort.nl

Bron: Resource Online

Altijd op de hoogte blijven?