Voedsel van de toekomst op de HAS Food Experience

6 februari 2024 Ilse Reus Redactie
30 Januari jl. presenteerden meer dan honderd studenten van de HAS Green Academy innovatieve food-projecten tijdens de HAS Food Experience. Het ging in totaal om meer dan 75 projecten, verdeeld over vijf categorieën en zes projecten wonnen een FoodManShip Award.

Opening

Om half elf in de ochtend startte de Food Experience met een feestelijke opening. Onder andere voorzitter College van Bestuur, Reggy van der Wielen, kwam aan het woord en wenste studenten en bezoekers veel plezier. Twee studenten in labjassen opende de dag met een scheikundig experiment en vervolgens verscheen confetti. Na de opening konden business relaties van HAS green academy en een jury bestaande uit HAS-lectoren, HAS-alumni en ambassadeurs de food-projecten bekijken. Twee uur ‘s middags betraden vrienden en familie de beursvloer voor het bewonderen en proeven van de creaties.

Jureren

Het thema van dit jaar was ‘Taste the Future’, en dat kwam tot uiting in de vijf categorieën waarin een winnaar werd gekozen: sustainable alternative proteins, healthy body & mind, sustainable food systems, unwaste reduce and prevention en meaningful food innovations.

Per categorie beoordeelde een vakjury de projecten op onderdelen als voedselkennis, creativiteit, ondernemerschap en presentatie. Daarnaast keken zij naar het vermogen om in abstracte concepten te denken. Voor ieder project kregen studenten de tijd voor een presentatie en kon de jury vragen stellen alvorens een score toe te kennen.

In contact brengen

In de categorie meaningful food innovations vielen twee projecten op die voeding met een spelelement combineerden om mensen met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld in de trein. Aanleiding hiervoor was dat mensen minder met elkaar in gesprek gaan door een toename in social media en smartphonegebruik. Daarnaast was er aan proeven geen gebrek: van cocktailijs en alcoholvrije whisky tot een broodje kruidenboter. Allemaal met een duidelijk achtergrondverhaal en uitleg van het ontwerp.

HAS Food Experience 2 Presentatie van projecten in de categorie healthy, body & mind (© Redactie)  

Opvallende projecten

Ook de andere categorieën bevatten bewonderenswaardige concepten. Zo kon je in de categorie sustainable food systems koffie van gefilterd zeewater proeven en presenteerden studenten in de categorie unwaste reduce and prevention producten met daarin verwerkte reststromen van amandelen of koekjes. In de categorie healthy body & mind bedachten meerdere studenten producten voor de ondersteuning van de hormoonbalans, zoals brownies of een gembershot. De focus lag in deze categorie ook op het aanbrengen van variatie in medische voeding. In de categorie sustainable alternative proteins presenteerden studenten producten met een alternatieve eiwitbron zoals graseiwit voor de voedingsindustrie, of microbieel eiwit in een proteïnereep.  

De winnaars

Om half vijf was de bekendmaking van de FoodmanShip Award categoriewinnaars en van de publieksprijs. In totaal werden zes projecten van gedreven studenten bekroond voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de voedselsystemen en voeding van de toekomst. Allemaal binnen het thema: 'Taste the Future'.

Annabel Romijn won in de categorie Sustainable Alternative Proteins met Biond, een innovatief product ontwikkeld met microbieel eiwit in de toegankelijke vorm van een proteïnereep. Pip Bär ontving de award in de categorie Healthy Body and Mind voor het dishkoffertje, een concept voor de hypothalame dysfunctie patiëntgroep van het Prinses Maxima Centrum. De award in de categorie Sustainable Food Systems werd gewonnen door Teun van Meurs, Joline de Roos, Jennifer Anderson, Nathan van Tilburg: zij ontwikkelden toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw. In de categorie Unwaste Reduce and Prevention won Tijn Wolters met Antoon de Cacaoboon, een nieuw Cruesli-concept, waarbij de volledige cacaovrucht gebruikt wordt.

Marnik van Geelen won de award in de categorie Meaningful Food Innovations voor Fractal modelling of root systems, welke fractals ons helpen om complexe natuurlijke systemen, zoals wortelgroei, te begrijpen. De publieksprijs tot slot ging naar Nienke Kwakkenbos, Bregje Geers en Roel Mastbroek voor Graseiwit, een concept waarbij graseiwitten worden toegepast in de voedingsindustrie.

 

Altijd op de hoogte blijven?