Ondervoeding groot probleem bij kinderen in Zuidoost-Azië

20 juni 2022 Redactie Voeding Nu

Een onlangs afgerond onderzoek in opdracht van FrieslandCampina toont aan dat ondervoeding bij kinderen in Zuidoost-Azië een groot probleem is. Het onderzoek vond plaats onder bijna 14.000 kinderen tussen de zes maanden en 12 jaar in Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Het onderzoek, uitgevoerd tussen 2019 en 2021, wijst op een het naast elkaar bestaan van ondervoeding, tekorten aan micronutriënten en overgewicht/obesitas. Deze problemen komen vaak in hetzelfde land voor en kunnen zelfs in hetzelfde gezin aanwezig zijn. Het is een vervolgstudie op de South East Asian Nutrition Surveys (SEANUTS I), die in 2012 werd gepresenteerd. Dit tweede onderzoek toont in het algemeen dat er nog steeds sprake is van groeiachterstand en bloedarmoede, vooral bij jongere kinderen. Bij oudere kinderen is daarentegen een hogere prevalentie van overgewicht en obesitas. Verder is de calcium- en vitamine D-inname bij de meeste kinderen lager dan de gemiddelde behoefte en is er een vitamine D-tekort zichtbaar in het bloed.

Urgentie

Dr. Poh Bee Koon, hoofdonderzoeker van SEANUTS II in Maleisië en hoogleraar voeding aan de faculteit gezondheidswetenschappen van het UKM, Centre for Community Health Studies, licht de bevindingen van de studie toe: “Gezonde voeding gaat over evenwicht, gematigdheid en variatie. Als kinderen niet de voeding krijgen die ze nodig hebben, heeft dit negatieve gevolgen voor hun ontwikkeling en groei. Uit onze nieuwe studie is gebleken dat de inname van meer dan 70% van de kinderen in de vier landen niet voldoet aan de gemiddelde behoefte aan calcium en meer dan 84% niet aan de gemiddelde behoefte aan vitamine D. Deze cijfers benadrukken de urgentie om de voedselzekerheid te verbeteren, evenals de beschikbaarheid van voedingsproducten die aan de behoeften van kinderen voldoen, waardoor de toegang tot gezonde voeding wordt vergroot.”

Verbetering producten

FrieslandCampina wil de resultaten van het onderzoek gebruiken om betere producten te ontwikkelen die voldoen aan de voedingsbehoeften van kinderen en programma’s opzetten ter bevordering van een evenwichtige voeding, in samenwerking met lokale autoriteiten, gezondheidsprofessionals en scholen. Meer informatie is te vinden op seanuts.frieslandcampina.com/nl.

De resultaten van SEANUTS II zijn gepresenteerd tijdens een digitale conferentie New insights on the nutrition and health status of Southeast Asian children op 17 en 18 juni 2022.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?