Nieuwe TikTok-serie maakt korte metten met misinformatie over dik zijn

23 augustus 2023 Redactie Voeding Nu Coco Olakunle

VPRO presenteert de nieuwe TikTok-serie Dikke vette leugens, een uitgesproken eerlijke, vrolijke en kritische online serie voor en door dikke mensen. De host van de serie, Tatjana Almuli, interviewt elke week een relevante gast, en in korte video’s en artikelen worden de vooroordelen waar dikke personen mee te maken krijgen naar voren gebracht. 

Mensen met overgewicht krijgen veel te maken met discriminatie en vooroordelen. Uit een onderzoek van 3Vraagt/Een Vandaag over gewicht en lichaamsbeeld onder 21.164 mensen gaf 54% van de mensen aan dikke mensen weleens veroordeeld te hebben als ze die zagen eten. Van de mensen die zich omschrijven als ‘Heel dik’ heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. En van de mensen die zichzelf omschrijven als 'Heel dik', is meer dan de helft dagelijks met hun lichaam bezig.*

Het doel van Dikke vette leugens is daarom om feiten naar TikTok te brengen en vooroordelen en stereotiepe beeldvorming op een geestige en kritische manier te ontmantelen, met als doel om misinformatie te weerleggen. Elke week schuift er een gast aan bij Tatjana om in gesprek te gaan over een onderwerp, zoals kleding, representatie, dieetcultuur, gezondheid en dieetleugens. In artikelen en video’s wordt de thematiek van elk interview verder uitgediept.

Dikke vette leugens is vanaf 9 oktober twaalf weken te zien op TikTok en npo3.nl.

*Bron: Onderzoek 3Vraagt, juli 2023, onder 21.164 personen, waarvan 660 zichzelf beschrijft als heel dik en 5.476 als redelijk dik.

Altijd op de hoogte blijven?