Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond

27 februari 2023 Redactie Food
Foto: Pixabay

Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Voor het onderzoek bekeek de Consumentenbond 75 vegetarische en veganistische burgers die in de schappen liggen bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. Hierbij onderzochten ze zowel de burgers van het eigen merk als van merken als Valess, Garden Gourmet en De Vegetarische Slager. De burgers zijn gemaakt op basis van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente.

Veel zout en verzadigd vet

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van deze producten veel zout en/of verzadigd vet bevatten. Dit geldt voor zowel supermarkt- als A-merken. “Zo hebben Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl geen burgers met een gezonde samenstelling”, meldt de Consumentenbond. “Van Albert Heijn zijn dat er maar 3 van de 10. Van Jumbo 4 van de 8 en van Garden Gourmet 2 van de 4.” Alleen Plus komt positief naar voren met drie burgers zonder te veel zout of verzadigd vet. De Consumentenbond roept producenten op om “minder scheutig te zijn met zout”.

Weinig dierlijke voedingsstoffen

Daarnaast keek de Consumentenbond ook of de vegaburgers voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Voedingsstoffen uit dierlijke producten die veganisten niet binnenkrijgen. Ook hier is ruimte voor verbetering want slechts een handvol vegaburgers voldoet hieraan. “Uit ons panelonderzoek onder ruim 2000 consumenten blijkt dat ook vegetariërs en flexitariërs deze toevoegingen belangrijk vinden”, zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. “Dus ook hierin kunnen fabrikanten nog flinke stappen zetten.”

Gezond

Volgens Molenaar zijn vegaburgers vaak gezonder dan gewone hamburgers. “Hoewel veel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees. Bovendien zijn vega varianten een stuk duurzamer. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat. Met wat minder zout zijn ze nog gezonder ten opzichte van vlees, dus fabrikanten zijn aan zet.”

Bron: Consumentenbond

Altijd op de hoogte blijven?