HelloFresh en Naomi van As bundelen krachten tegen voedselverspilling

13 juli 2023 Redactie Food HelloFresh

Nederlanders verspillen jaarlijks gemiddeld 33,4 kilo aan voeding. Dat is te veel vinden zowel HelloFresh als Naomi van As. Daarom daagde de maaltijdboxleverancier de voormalige hockeyster uit om een work-out te maken gebaseerd op dit gemiddelde gewicht om Nederlanders in beweging te krijgen tegen voedselverspilling.  

Nederlandse huishoudens verspillen gezamenlijk meer dan 570.000 ton voedsel per jaar. Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van HelloFresh blijkt dat twijfel of een product nog goed genoeg is of omdat deze over de datum is de twee grootste redenen zijn voor voedselverspilling. Ook  hebben Nederlanders er een handje van om te veel te koken, in te kopen en op te scheppen.

In beweging tegen voedselverspilling

HelloFresh is ervan overtuigd dat voedselverspilling in Nederland nog sterk verminderd kan worden. Victor Smits, duurzaamheidsmanager bij HelloFresh, vertelt: “Door tastbaar te maken hoeveel voedsel ieder van ons gemiddeld verspilt, willen we (nog) meer bewustzijn creëren, én iedereen mee in beweging krijgen.” Voor Naomi van As bleek het dan ook een eyeopener: “Toen ik het gemiddelde gewicht van voedselverspilling om me heen kreeg via het sportvest, schrok ik; dat kan ik niet dragen! Ik wist niet dat we jaarlijks zoveel eten per persoon weggooien.”

Geld besparen

Victor Smits concludeert: “Als heel Nederland zou stoppen met de onnodige verspilling van voedsel, zou dit per persoon 138 euro per jaar besparen, omgerekend 2,4 miljard euro voor heel Nederland. Vaak geeft een goede maaltijdplanning hierbij de doorslag. Door het koken met maaltijdboxen wordt gemiddeld 38% minder voeding verspild dan wanneer men zelf op traditionele manier boodschappen doet.”

“Het is bijna onmogelijk om in de winkel van alle producten porties op maat te kopen”, licht Smits toe. “Dat zorgt jammer genoeg voor heel wat verspilling, maar dat jaagt ook de rekening omhoog. Daarom kiezen we voor afgemeten porties en werken we binnen de leveranciersketen met bestellingen van ingrediënten op aanvraag, waardoor er vrijwel niets over blijft.”

Voedselverspilling voorkomen

HelloFresh werkt samen met Samen Tegen Voedselverspilling, een stichting die ernaar streeft om in 2030 ruim 11 kilo per persoon per jaar minder te verspillen. Toine Timmermans, directeur van de stichting vult aan: “Slim kopen, op maat koken en goed bewaren van eten helpt om thuis minder voedsel te verspillen. Zo maken we Nederland steeds meer verspillingsvrij. Het is goed dat bedrijven als HelloFresh zich actief inzetten om voedselverspilling in de hele keten te verminderen. Elk broodkapje en overrijp stuk fruit dat we kunnen redden van de verspilling, telt.”

Altijd op de hoogte blijven?