Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

16 maart 2021

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn vitamine D-supplementen enorm in populariteit gestegen. Vitamine D zou namelijk mogelijk een rol spelen bij de bestrijding van COVID-19. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd.

Het is bekend dat vitamine D een rol speelt bij een goede werking van het immuunsysteem. Verschillende groepen zijn vatbaar voor een tekort, zoals baby’s, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Voor deze en een aantal andere groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid.

De Gezondheidsraad is nagegaan of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van COVID-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen. Dat is niet het geval. Er is te weinig onderzoek beschikbaar over vitamine D en COVID-19 om dergelijke conclusies te kunnen trekken. In onderzoek naar vitamine D en de preventie van andere luchtweginfecties – dat als indirect bewijs zou kunnen dienen voor een mogelijk effect op de preventie van COVID-19 – ziet de Gezondheidsraad ook onvoldoende aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Kijk voor meer informatie over het advies en beschikbare documenten op de website van de Gezondheidsraad.

Bron kopfoto: Adam Nieścioruk via Unsplash

Altijd op de hoogte blijven?