Voeding in de media - week 2-2024

12 januari 2024 Redactie Voeding Nu
De populariteit van eiwitpoeders is enorm gestegen, bijna de helft van de eiwitrijke levensmiddelen voldoet niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims en de bacteriën en microben in de darmen halen ook bloedsuikers uit voeding. Een verzameling van de nieuwste ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

De voedingsmiddelenindustrie maakt enorm veel winst op ultrabewerkte voeding. In dagblad Trouw zet de Belgische journaliste Eva Kestemont de overheid aan tot ingrijpen.

De populariteit van eiwitpoeders is enorm gestegen. De poeders worden niet meer alleen in speciaalzaken maar ook in supermarkten verkocht. “Het gebruik van eiwitpoeders valt nu vooral meer op", zegt Rene van der Zel, oprichter van XXL Nutrition tegen RTL Nieuws. "Het gebruik is de afgelopen jaren over het algemeen ook toegenomen.”

Voor de productie van vleesvervangers bieden allerlei nieuwe ingrediënten mogelijkheden. De grootste drempels zijn alleen goedkeuring van Novel Food en Consumentenperceptie, aldus Food Agri Business.

Bijna de helft van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte eiwitrijke levensmiddelen voldoet niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims. Bij 25 van de 54 onderzochte levensmiddelen met bijbehorende website is sprake van misleiding of ernstige misleiding, meldt NVWA.

De bacteriën en microben in onze darmen kunnen niet alleen energie uit voedsel halen, maar ook uit bloedsuikers.  Jingyuan Fu en Hermie Harmsen van het UMCG vertellen over hun onderzoek aan de Zorgkrant. Ze ontdekten dat het bij mensen met bloedgroep A bijdraagt aan een betere gezondheid van het hart en de stofwisseling.

Een meerderheid van de Nederlandse volwassenen die alcohol drinken, staan open voor een alcoholpauze van een maand. Gezondheid is hierbij de belangrijkste factor. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.605 volwassenen in opdracht van IkPas, KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting, meldt Nieuws voor diëtisten.

 

Altijd op de hoogte blijven?