Op een ochtend werd Luc van Loon in zijn hoedanigheid als voedingsdeskundige gebeld door een dj van radio 3FM om live in de uitzending de vraag te beantwoorden: ‘Wat moet ik eten om af te vallen?’. Het antwoord van Van Loon was kort maar krachtig: ‘Minder’. Hoewel het voorval dateert van een paar jaar geleden, heeft hij er nog steeds plezier om en haalt hij het graag aan. “Zo werkt het ook met supplementen. Er is geen poeder dat ertoe leidt dat je lichaam als vanzelf transformeert tot de proporties van een Griekse god, de basis daarvoor is consistent trainen. Supplementen gebruik je omdat je denkt dat de gewone, gezonde voeding ontoereikend of simpelweg onpraktisch is. Dat kan zijn om verschillende redenen; na een zware training, bij lange duurtochten op de fiets (omdat een sportdrankje dan handiger is dan een bord pasta) of als aanvulling bij klinische voeding omdat iemand niet in staat is om (voldoende) te eten en/of te bewegen.”
Wat is de rol van eiwitten bij herstel na inspanning of een operatie? Zijn poeders en eiwitshakes nodig na het sporten? “Voor de meeste mensen niet. Maar ze kunnen wel degelijk een meerwaarde hebben voor krachtsporters of om langer fit te blijven bij veroudering”, meent prof. dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van inspanning en voeding aan de afdeling Humane Biologie van de Universiteit van Maastricht.