Dit zegt het regeerakkoord over voeding

16 december 2021 Michelle Wijma

Beeld via Wikimedia Commons

271 dagen na de landelijke verkiezingen was er op 13 december eindelijk een coaliteakkoord. De belangrijkste peilers wat betreft voeding: 'op termijn' een suikertaks en een streep door de btw op groenten en fruit. 

‘Een gezonde generatie in 2040’, daar gaat het nieuwe kabinet voor. Gezonde Generatie is een initiatief van 24 samenwerkende gezondheidsfondsen en heeft als doel dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld.

Er komt een suikertaks en de btw op groente en fruit gaat juist naar 0%. Hoe snel die veranderingen worden doorgevoerd en of het lukt is nog de vraag, want de regering gaat eerst ‘bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen.’ Zie ook pagina 33 van het coalitieakkoord.

In EVMI 5 schreef Mischa Brendel een artikel over de suikertaks. Heeft deze kans van slagen?

Het kabinet belooft bindende afspraken te gaan maken met de voedingsindustrie voor gezondere voedingsmiddelen. De positie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) wordt versterkt. Daarnaast zullen kinderen beter worden beschermd tegen marketing. 

Ook op het gebied van landbouw gebeuren een aantal dingen, met de focus op kringlooplandbouw. Meer daarover lees je in dit artikel op change.inc en vanaf pagina 10 in het coalitieakkoord.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?