40% minder vitamine D op recept uitgegeven sinds januari

14 augustus 2023 Redactie Voeding Nu Michele Blackwell via Unsplash

Sinds 1 januari 2023 worden vitamine D-middelen niet meer vergoed. Daardoor is het aantal verstrekkingen van vitamine D op recept door openbare apotheken afgenomen met 40 procent, schrijft de Stichting Farmaceutische Kengetallen

In 2022 kregen ruim 1,5 miljoen mensen in totaal bijna 11 miljoen verstrekkingen van vitamine D via een openbare apotheek. Sinds vitamine D niet meer wordt vergoed via de zorgverzekering, is het aantal uitgiftes op recept met 40 procent afgenomen tot ongeveer 3,3 miljoen in het eerste half jaar van 2023.

Op basis van advies van het zorginstituut nam het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam het besluit om vitamine D niet meer te vergoeden. Volgens het Zorginstituut kan vrijwel iedereen overstappen op een lagere dosering vitamine D. Vitamine D-geneesmiddelen met een lage sterkte en voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Voor hogere doseringen op recept kunnen mensen wel bij de apotheek terecht.

Op de verkoop van niet-receptplichtige vitamine D-middelen heeft de SFK geen volledig zicht, omdat niet alle apotheken volledige handverkoopgegevens aanleveren. Ongeveer driekwart van de apotheken levert deze gegevens wel aan. Bij deze apotheken telt de SFK in totaal zo’n 700.000 uitgiftes van vitamine D zonder recept in de eerste helft van 2023, tegenover ongeveer 17.000 uitgiftes in de tweede helft van 2022. De SFK heeft niet in beeld in hoeverre mensen vitamine D verkrijgen via drogisten en supermarkten.

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Altijd op de hoogte blijven?