BLOG | Mijn moeder heeft een moeilijke jeugd gehad. Ze was ‘in de kost’ bij verschillende gezinnen, omdat mijn opa en oma een binnenvaartschip hadden. Ze zag haar ouders soms wekenlang niet, vooral als ze naar Duitsland moesten. Maar wanneer iedereen  thuis was dan werd dat gevierd. Met rolpens. Nog altijd het lievelingsgerecht van mijn moeder.

Voordat ik verder ga, rolpens is een traditioneel soort lichtzurige worst. Oorspronkelijk werd dit gemaakt van de vleesresten die in zakjes genaaid van pens werden gekookt. Je snijdt het in plakjes rolt deze door de bloem en bakt ze op in de koekenpan. 

Veel geld was er niet. De gezinnen waar mijn moeder woonde kregen weliswaar kostgeld, maar dat betekende niet dat mijn moeder kwalitatief goed at. Weinig groente en fruit en veel ongezond eten. Ze worstelde daardoor in haar jonge jaren erg met haar gewicht. Op latere leeftijd maakte ze een radicale omslag naar een gezondere leefstijl, waarbij goede voeding centraal stond. Afvallen en bewust eten werden haar nieuwe focus, in een poging de negatieve spiraal van haar eerdere eetgewoonten te doorbreken. 
Het trauma van haar jeugd had dus een diepe impact op haar relatie met eten.

Onze eetgewoonten worden gevormd door de levens van onze ouders en zelfs onze voorouders. Misschien heb je het boek ‘De Fontein, vind je plek’ gelezen. Hierin staat dat  we onbewust veel met ons meedragen dat generaties teruggaat. Dit inzicht helpt ons ook te begrijpen waarom we bepaalde voedingskeuzes maken. Het toont aan dat onze relatie met eten dieper ligt dan persoonlijke voorkeur, het is gewoon verweven met je familiegeschiedenis. 

Dit is interessant omdat het ons laat zien dat onze manier van eten niet zomaar uit de lucht komt vallen. Ook bij eetstoornissen is het goed om hierover na te denken. Een verstoorde relatie met eten kan een mix zijn van onze eigen ervaringen en wat we hebben meegekregen van onze familie. Zo kunnen sommige eetgewoontes ons een fijn en vertrouwd gevoel geven, omdat ze ons herinneren aan thuis of aan speciale momenten met onze familie. Maar soms kunnen deze gewoontes ook lastig zijn, vooral als ze niet zo gezond zijn of als ze ons verdrietig maken. Dat kan zelfs leiden tot eetstoornissen.

Mijn relatie met eten kan ik met een gerust hart als positief omschrijven, en een groot deel van die gezonde basis heb ik te danken aan de invloed en lessen van mijn moeder. Van jongs af aan benadrukte zij het belang van voedzame, evenwichtige maaltijden, en ze toonde me hoe eten meer is dan enkel brandstof voor het lichaam. Ze maakte van elke maaltijd een gelegenheid om echt te genieten, om de smaken, texturen en kleuren op ons bord te waarderen. Naast deze dagelijkse gewoonten, benadrukte mijn moeder ook het belang van het vieren van bijzondere momenten door middel van eten. Maar er is één ding waar ik nee tegen zeg: rolpens.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia

Altijd op de hoogte blijven?