Herfstthee

31 oktober 2023 Rosa Rolvink

Afscheid nemen van de zomer, het blijft lastig. Toch vind ik de herfst misschien wel het mooiste seizoen, vooral wanneer de kleurrijke bladeren weer uit de bomen zweven. Die herfstbladeren doen me vaak terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik samen met leeftijdsgenootjes “thee” maakte van die bladeren. We vulden dan een volgeregende zinken teil met afgevallen bladeren en roerde erin met een grote tak. Het water werd daar bruinig van, en in onze fantasie was het dus thee. Ik kan je geruststellen: we namen er geen slokje van.

Tegenwoordig mag het afgevallen blad niet blijven liggen. We blazen het zo snel mogelijk weg, met zo’n vreselijke bladblazer. Vooral de bladblazers op benzine zijn een regelrechte bron van geluidsoverlast. Los daarvan is het gebruik ervan natuurlijk niet zo duurzaam. Duurzamer is het om een hark te pakken. Maar wanneer zie je nog iemand lekker buiten de blaadjes uit het looppad harken? Gek eigenlijk nu duurzaamheid flink wint aan populariteit. Duurzaam is hip. Maar het hebben van een bladblazer blijkbaar ook. 

Naast duurzaamheid is ook het krijgen van voldoende lichaamsbeweging iets waar (bijna) iedereen zich mee bezighoudt. Het mooie is dat meer bewegen en duurzaamheid goed samengaan. De benenwagen of fiets nemen in plaats van de auto is goed voor het milieu én voor je gezondheid. Idem als je de bladblazer inruilt voor de hark, de lift voor de trap, de elektrische heggenschaar voor een mechanische, de wasmachine voor… Oké dat laatste gaat misschien wat ver. Maar om duurzamer te leven en meer lichaamsbeweging te krijgen hoeven we niet moeilijk te denken. Laat alles met een motor erin vaker achterwege. Best simpel, duurzamer, en vaak goedkoper!
Ook in de keuken is simpel een prima uitgangspunt om duurzaam en gezond te eten. Om bijvoorbeeld lekker plantaardig te koken ben je niet per se veroordeeld tot zwaar bewerkte vleesvervangers. Ook hoef je geen studie te maken van een of andere wereldkeuken, of op expeditie te gaan om Ottolenghi’s kruiden te vinden (mag wel natuurlijk!). 
Eigenlijk is koken zonder vlees sowieso al een stuk simpeler. Vlees heeft wat mij betreft maar al te vaak hoogdravende bereidingseisen. Voor je het weet is het overgaar en taai. Of juist te rauw, met bijkomend risico op buikloop. Koken met planten is wat dat betreft eenvoudiger. Je kunt het naar eigen wens zo fancy maken als je wilt, met bijzondere groentesoorten en specifieke bereidingen. Maar voor doordeweeks maak je gewoon lekker chili sin carne (extreem simpel: alleen het vlees weglaten). Of maak een spaghettigerecht met linzen, tomaatjes en Italiaanse kruiden. Zelf vind ik ook curry’s ideaal, daar kan bijna alles in: zoete aardappel, kikkererwten, linzen, tempé, tofu, broccoli, courgette, noem maar op. Kun je ook eens mooi je restjes opmaken. Zo eet je lekker, duurzaam, gezond en simpel.  
Neem er vooral een lekker kopje thee bij! 

Rosa Rolvink
Gezondheids- en communicatiemanager bij communicatiebureau Nutrimedia.
www.nutrimedia.nl 

Altijd op de hoogte blijven?