Rimpels

17 december 2023 Suzan Tuinier

BLOG | Sinds kort staat mijn puberdochter extra vroeg op. Ze sluit zichzelf op in de badkamer en getooid met een pluche panterprint haarband om haar hoofd begint ze aan haar ‘daily skincare routine’. Een trend die ze ongetwijfeld van Tiktok heeft geplukt. Ik vraag haar of ik eens mee mag doen. We smeren samen achter elkaar een stuk of 7 crèmepjes en serums op ons hoofd. De hele badkamer ruikt naar komkommer en kokos. Plotseling wijst ze op de rimpels op mijn voorhoofd. Kijk mam, je wordt echt oud! Tja, die rimpels verraden de tijd.

Als je ouder wordt, merk je dat je stofwisseling trager wordt. Als je niet oplet, lijkt elke extra calorie opeens een permanente plek op je heupen te claimen. Ook de spieren gaan achteruit. Na je 30e begint de spiermassa jaarlijks met 3% te verminderen. En dan zijn er de botten en gewrichten, die eens zo soepel en sterk waren, maar nu soms protesteren als roestige scharnier die om olie smeken. Toch, op het fysieke vlak sta ik mijn mannetje. Ik heb me stiekem nog nooit zo fit gevoeld en ik omarm een gezonde leefstijl.  

Anders is het met die rimpels op mijn voorhoofd. Die lijken zich veel minder aan te trekken van mijn gezonde leefstijl. Sterker nog, minder lichaamsvet betekent ook minder vet in je gezicht en dus zijn de rimpels beter in beeld. Gezonde voeding bevat dan wel alle vitamines en mineralen die goed zijn voor mijn huid, ze houden de tijd niet tegen.

Hoe zit het met supplementen? Collageen is een ware rage op dit moment. Je mag er niets over claimen op het etiket van een supplement. Zou het effect kunnen hebben? Een collega van mij kwam laatst met een topvergelijking: Stel je voor, je hebt een LEGO-huisje en je haalt het uit elkaar. Dan is het nog maar de vraag of je met diezelfde blokjes ergens anders weer precies hetzelfde huisje in elkaar zet. Je kunt er alleen wel voor zorgen dat je genoeg van die blokjes hebt, dus voldoende bouwstenen voor je lichaam. Met collageen is het net zo. Dat wordt afgebroken tot aminozuren. En niemand kan je garanderen dat die aminozuren precies daar in je huid weer aan de slag gaan waar jij het wilt, zoals bij die rimpels op het voorhoofd. 

Sommige mensen omarmen elke nieuwe rimpel. Nou, zo ben ik dus niet. Ik ren, ik crunch, ik zwem, ik let op mijn eten en ja, mijn kapper is meester in het verbergen van mijn grijzer wordende haar. En ik geef het toe, ergens in mijn la ligt een potje collageen. Weet je, het echte geheim voor een glad voorhoofd? Dat zit niet in een potje, maar in de momenten met mijn dochter. We lachen wat af, terwijl we samen smeren. Dat is pas echt een wondermiddel tegen de rimpels, want die maken op dat moment namelijk niets meer uit! 

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia

 

Altijd op de hoogte blijven?