Nederlandse en internationale sprekers presenteerden op het TNO symposium in september 2023, hun inzichten over de invloed van complexe vezels op het microbioom, de grotere effectiviteit van vezelmengsels vergeleken met pure vezels en fysisch-chemische modellen als krachtig hulpmiddel voor vezelrijke herformulering van producten. Ook het meten van fenotypische flexibiliteit voor snelle en gevoelige detectie van gezondheidseffecten van vezelrijke voedingsproducten en mogelijkheden om de voedingsvezelconsumptie te bevorderen, vooral bij mensen met een lage sociaaleconomische positie, kwamen aan bod.
Veel prebiotische vezels, vooral die met een eenvoudige structuur, worden door talrijke darmbacteriën gefermenteerd. Afhankelijk van hoe het darmmicrobioom is samengesteld, leidt dit tot aanzienlijke verschillen in bacteriële reacties tussen individuen. Tijdens zijn presentatie benadrukte Professor Bruce Hamaker, directeur van het Whistler Center of Carbohydrate Research aan de Purdue University USA, dat vezels met complexe chemische of fysische structuren alleen kunnen worden afgebroken door specifieke bacteriën. Zulke complexe vezels stimuleren dezelfde specifieke bacteriën, onafhankelijk van de samenstelling van het microbioom van een individu.
‘Optimising food and fibre composition for health’, een symposium met die titel markeerde het TNO afscheid van Jan-Willem van der Kamp, vooraanstaand expert op het gebied van voedingsvezels en volkorenproducten. Het symposium benadrukte de gunstige effecten van combinaties van vezels en bood perspectieven voor de gezondheid.